Με την πλάτη στον τοίχο, αλλά και με σειρά από αιτήματα προς εξέταση θα υποδεχτεί την Τρόικα η ελληνική κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι εξελίξεις με τον πρωθυπουργό και τον κ. Β. Ράπανο, ανέβαλαν τον ερχομό της που ήταν προγραμματισμένος για χθες Δευτέρα.
Η Τρόικα έρχεται με το «τελεσίγραφο» ότι η Αθήνα θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβει τα μέτρα των 11,6 δις. ευρώ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για την περίοδο 2013 – 2014 και τα οποία έχουν αυξηθεί στα 14 δις. ευρώ με τις αστοχίες των εσόδων του προϋπολογισμού. Από την άλλη θα ακούσει τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης για διετή παράταση του χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των όρων.
Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα γίνει ο πρώτος έλεγχος που θα κρίνει την απελευθέρωση των δόσεων της νέας δανεικής σύμβασης. Για να μπορέσει όμως η χώρα να πάρει τα χρήματα θα πρέπει να τηρήσει μία σειρά από δεσμεύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν: με νέες δραστικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών σε ειδικά μισθολόγια, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο κρατικών φορέων, τοποθέτηση «εποπτών» στα υπουργεία, δημιουργία νέου φορολογικού περιβάλλοντος και επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται ότι σχεδιάζει να ρίξει στο διαπραγματευτικό τραπέζι σειρά παρεμβάσεων που να ελαφρύνουν την φορολογική πίεση των πολιτών, με στόχο να επανεκκινηθεί η ολοένα και βυθιζόμενη ελληνική οικονομία. Βασικός στόχος είναι να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να γίνει περισσότερο ευέλικτο και αποδοτικό, από δαιδαλώδες και δυσκίνητο σήμερα. Μάλιστα, στις δράσεις που ετοιμάζει, και οι οποίες έχουν ήδη λάβει τη στήριξη της Τρόικας είναι η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων και δημιουργία ενός απλού φορολογικού συστήματος, και η δημιουργία του περιουσιολογίου και εφαρμογή καθολικού ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει η νέα κυβέρνηση, αλλά πιθανότατα να αντιμετωπίσει και τις αντιστάσεις της Τρόικας, είναι καταρχάς η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, ώστε να μπορέσει να τονωθεί η κατανάλωση τόσο στους χώρους μαζικής εστίασης όσο και στον τουρισμό.
Παράλληλα, θα επιδιώξει τη σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 ευρώ αργότερα. Αυτό θα συνοδευτεί από τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% που είναι σήμερα στο 32%. Δεν αποκλείεται να τεθεί άμεσα και η μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τις λοιπές επιχειρήσεις, στο 15%, αίτημα που είχε διατυπωθεί επανηλλειμμένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Για την επίτευξη της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα με έναν ενιαίο φόρο, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα και διατήρηση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 1% - 4% επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος.
Η τύχη των ελληνικών πάντως αιτημάτων αναμένται να εξαρτηθεί από το τι θα δούν οι εκπρόσωποι της τρόικας, και αφού πάρουν μία «γεύση» για το τι έχει μείνει πίσω σε επίπεδο Μνημονίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr