Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης. Οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Το ενδεχόμενο να χρειασθεί η Μαδρίτη οικονομική βοήθεια είναι ορατό. Το Βερολίνο φέρεται να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ραχόι να υπαχθεί η Ισπανία στα προγράμματα διάσωσης, κάτι που η συντηρητική ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει. Ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ συνιστά να καταμετρηθεί σωστά το εύρος του προβλήματος.
Η Μαδρίτη να καλέσει στη χώρα ειδικούς
Η Ισπανία έχει σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζές της. Στα βιβλία βρίσκονται πολλά τοξικά δάνεια. Η Ισπανία θα πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη το πρόβλημά της και να υπολογίσει τις απώλειες. «Εάν πρόκειται για μικρά ποσά, είναι πιθανό να επιλύσει το πρόβλημα η Ισπανία χωρίς εξωτερική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Εάν όμως οι απώλειες είναι μεγαλύτερες – και αυτό δεν το γνωρίζουμε δυστυχώς- τότε καλά θα κάνει η Μαδρίτη να κάνει χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Θα είναι επίσης καλό να καλέσει στη χώρα ειδικούς οι οποίοι θα σχεδιάσουν αντικειμενικά και με διαφάνεια την όλη διαδικασία», λέει ο υποδιευθυντής του Think Tank Bruegel, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ορθή τη στάση του Βερολίνου στο ισπανικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες των ισπανικών τραπεζών είναι μεγάλες. «Έχει δίκιο η κυρία Μέρκελ με δεδομένο ότι τις τελευταίες εβδομάδες συντελείται στην Ισπανία ένα πραγματικό δράμα. Μια ισπανική τραγωδία» τονίζει.
Πιέσεις από τη Γερμανία
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε ότι η Ισπανία θα πρέπει να προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «εξαιτίας των τραπεζών».
«Η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του Ταμείου...εξαιτίας των τραπεζών της», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Αρνείται τις φήμες ο ντε Γκίντος
Η Μαδρίτη δεν σχεδιάζει άμεσα την υποβολή αιτήματος στήριξης των τραπεζών της δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.
«Δεν έχουμε συζητήσει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε παρέμβαση στις ισπανικές τράπεζες σήμερα», είπε ο ισπανός ΥΠΟΙΚ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου συναντάται σήμερα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Όπως σημείωσε, η Ισπανία περιμένει τα αποτελέσματα έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ για το τραπεζικό της σύστημα, στις 11 Ιουνίου, καθώς και την έκθεση ανεξάρτητων ελεγκτών. «Μετά από αυτό, η ισπανική κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που χρειάζεται όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων.»
Τα Ισπανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις
«Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μέτρα πίστωσης για τις ισπανικές τράπεζες» έχει τίτλο η El Μundo, ενώ στον υπέρτιτλο αναφέρεται «Πιέσεις στο Βερολίνο να εγκαταλείψει την ακινησία του». «To Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έτοιμο να δώσει μία προσωρινή πίστωση στις ισπανικές τράπεζες οι οποίες θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν αμέσως αν έχουν ουσιαστικό πρόβλημα για την ανακεφαλαιοποίησή τους», σύμφωνα με το δημοσίευμα της El Mundo.
Από την πλευρά της, η El Pais σχολιάζει τη δήλωση του Μέρβιν Κινγκ, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας ότι «οι τράπεζες είναι παγκόσμιες όταν ζουν και εθνικές όταν πεθαίνουν». Αυτή η πρόταση – όπως αναφέρει το άρθρο – συνοψίζει την αναταραχή του τραπεζικού κλάδου, καθώς η κρίση έχει αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δεσμεύσουν 4,5 δισ. ευρώ (μεταξύ των άμεσων και των εκταμιεύσεων των κρατικών εγγυήσεων).
«Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών, η οποία περιλαμβάνει συστάσεις πυο συμφωνήθηκαν από την G20 το 2009, επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τις οικονομικές κρίσεις αλλά οι ίδιοι οι τραπεζικοί οίκοι. Αλλά ακόμη και να επιτύχει η πρωτοβουλία, δεν θα κάνει τίποτα για να επιλυθεί το τεράστιο χάος που οι τράπεζες έχουν φέρει στην Ευρώπη, αλλά ούτε και τα μελλοντικά προβλήματα.
Η ΑΒC έχει τίτλο «Η Ισπανία παίζει το μέλλον της μέσα στον Ιούνιο» και σχολιάζει ότι ο Λουίς ντε Γκίνδος συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του καθώς το Παρίσι έχει δείξει τη διάθεση να στηρίξει την άμεση αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Ο μήνας Ιούνιος είναι δύσκολος για την Ισπανία» γράφει η ABC. «Το ημερολόγιο είναι γεμάτο με υποσημειώσεις με κόκκινο χρώμα, όπου η κυβέρνηση του Μαρίνο Ραχόι παίζει το οικονομικό μέλλον της και είναι πιθανή μία ευρωπαϊκή παρέμβαση με αντάλλαγμα για ένα πρόγραμμα σκληρής βοήθειας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr