Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, την οποία αρκετοί θεωρούν μία χαμηλή πιθανότητα - με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 56 οικονομολόγων να δείχνει ότι η συντρηπτική πλειοψήφια (36) εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη - κρατά ωστόσο τις αγορές, τους επενδυτές και τους αναλυτές, σε νευρικότητα.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο στρατηγικό αναλυτή της UBS, Jonathan Golub, oι επενδυτές αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το αν προσεγγίσουν τις αγορές με προσοχή.
Ωστόσο, η όλη αυτή προσοχή στρώνει τον δρόμο για το… ρίσκο της ανόδου, όπως επισημαίνει ο Golub. Με άλλα λόγια υπάρχει αυτήν την στιγμή μεγάλος κίνδυνος ότι οι επενδυτές είναι εξαιρετικά συντηρητικοί και κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη.
Όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής της UBS, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ανεξέλεγκτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και πως η αμερικάνικη οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 2,03% φέτος και 2,6% το 2013.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι μεγαλύτερες πιθανότητες για τις αγορές γέρνουν προς την άνοδο και αυτές βασίζονται σε πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.
Η Credit Suisse σημειώνει πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ωστόσο, όπως προσθέτει, και στην περίπτωση που θα συνέβαινε, αν και αρχικά θα πυροδοτούσε πτώση στις αμερικάνικες μετοχές και τον δείκτη βαρόμετρο των διεθνών αγορών, τον S&P 500, ωστόσο θα προκαλούσε μία τόσο τεράστια και επιθετική απάντηση πολιτικής που θα έστελνε την αγορά πάνω από 20% υψηλότερα.
Ο Jim O’Neill, επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management από την πλευρά του, επισημαίνει ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Ωστόσο, σε συνάντηση που είχε με 10 μεγάλους επενδυτές στις ΗΠΑ, τέσσερις εμφανίστηκαν να μοιράζονται αυτήν του την άποψη, τρεις βλέπουν την έξοδος της εώς της τέλος του 2012, δύο εκτιμούν ότι η έξοδος θα έλθει σε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές και ένας μεγαλοεπενδυτής εκτιμά ότι η έξοδος θα συμβεί πριν από τις εκλογές και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως άλλωστε έχει ξαναπεί ο O’Neill, και το επαναλαμβάνει, η Κίνα δημιουργεί μία Ελλάδα κάθε 11,5 εβδομάδες, κι έτσι ο αντίκτυπος της αποτυχίας της χώρας δεν αναμένεται να είναι τόσο σοβαρός στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ένα τέτοιο σενάριο για τη χώρα είναι απίθανο. Τώρα, όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα έχει το μπαλάκι στο γήπεδο της και η Γαλλία με την Γερμανία είναι αυτές που έχουν να αποφασίσουν το εάν θέλουν την έξοδο της και τις όποιες συνέπειες, ή όχι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr