Για τρίτο συνεχόμενο μήνα συνεχίζει να διαπραγματεύεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά πάνω από την στήριξη των 700 μονάδων. Οι ανησυχίες για περαιτέρω πτωτική κίνηση δεν έχουν εκλείψει, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Η πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας μετά τις εκλογές, το γεγονός ότι κυβέρνηση και τραπεζίτες εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την ανακεφαλαιοποίηση σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για μεγάλες ζημιές, άνω των 15 δισ. ευρώ στις τράπεζες το 2011, αποτελούν λόγους που κάνουν τους επενδυτές να ανησυχούν βάσιμα. Κι όχι μόνο αυτό, τα τρέχοντα επίπεδα κρίνονται ως ιδιαιτέρως επίφοβα, αφού δεν υπάρχει μαξιλάρι ασφαλείας σε ενδεχόμενη πτωτική κίνηση του δείκτη.
«Η αβεβαιότητα που προκαλεί η συμπεριφορά των αγορών απέναντι στις ανάγκες δανεισμού της Ισπανίας», γράφει ο υπεύθυνος της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «διατήρησε το κλίμα μεταβλητότητας στις ξένες αγορές στο διάστημα που η ελληνική αγορά παρέμεινε κλειστή για τις αργίες τους Ορθόδοξου Πάσχα. Επιπλέον η αναβλητικότητα στα θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και η ρευστή κατάσταση του πολιτικού σκηνικού διαμορφώνουν μια ακόμα σημαντική ασταθή παράμετρο για την εγχώρια αγορά η οποία πιθανόν σήμερα να συνεχίσει σε ανάλογους ρυθμούς με αυτούς της συνεδρίασης της Μ. Πέμπτης. Επισημαίνεται πάντως σε ότι αφορά την Ισπανική κρίση χρέους ότι η σημερινή δημοπρασία και αυτή της ερχόμενης Πέμπτης συνολικού ύψους 10,5 δις ευρώ θα είναι καθοριστικές για την συνέχεια αφού μια ενδεχόμενη αστοχία ή η διατήρηση του επιτοκίου σε υψηλά επίπεδα ενδεχομένως να επιτείνουν την ανησυχία και την νευρικότητα στις Ευρωπαικές αγορές. Υπό αυτό το πρίσμα θα τηρούσαμε στάση αναμονής σε ότι αφορά το βαθμό έκθεσης μας στην εγχώρια αγορά αναζητώντας καλύτερο μίγμα νέων ή πολύ πιεσμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα διαπραγμάτευσης που θα δικαιολογούσαν μια ανοδική αντίδραση με καλύτερες προυποθέσεις».
"Τα κεφάλια μέσα και πάλι μετά από 2 συνεχόμενα τετραήμερα", λέει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που προσπαθεί να δώσει τα πρώτα δείγματα της Μετα-Πασχαλινής τεχνικής ανάλυσης. Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, «για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τον FTSE οι 276 - 275 μονάδες είναι κοντινή μας στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει τις 271, ενώ οι 286-285 είναι οι κοντινές μας αντιστάσεις, που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει και πάλι στην περιοχή του 291 πολύ κοντά στα "make or break" επίπεδά μας. Ο Τραπεζικός κλάδος εξαρτάται άμεσα από τις ανακοινώσεις, μιας και "χαρίσματα" της τελευταίας στιγμής στους τραπεζίτες μπορούν να δώσουν θετικό momentum σε αυτές. Άποψή μας είναι, πως οι αυξήσεις για να πετύχουν με ένα ποσοστό 10% ιδιωτών θα πρέπει να "κόψουν" σε ψηλά επίπεδα και όχι χαμηλά. Καλώς ή κακώς είναι εκείνος ο κλάδος που μπορεί και στην οικονομία και στο Χρηματιστήριο μεγαλύτερο Momentum. Επίσης το τι θα συμβεί με τα ήδη "κουρεμένα" καινούργια ομόλογα που δεν είναι αποτιμημένα στους ισολογισμούς τους παίζει τον ρόλο του».
Aνακεφαλαιοποίηση
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πλέον ότι καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τα βασικά θέματα (warrants και επαναγορά μετοχών, πσοοστό αύξησης μετοχικού κεφαλάιου, απόδοση κ.α.), η υπουργική απόφαση δεν θα είναι έτοιμη πριν από το Πάσχα παρά τον αρχικό στόχο....Για το μόνο που φαίνεται να έχουν καταλήξει όλες οι πλευρές, είναι για το συμψηφισμό των ζημιών με τον αναβαλλόμενο φόρο, αίτημα που ικανοποιεί πλήρως τις τράπεζες, καθώς έτσι, παρουσιάζουν πιο...εξισορροπημένη εικόνα ισολογισμών.
Την ίδια στιγμή, ανάλογα με τα business plans κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα προκριθούν, διαχωρίζονται οι τράπεζες σε βιώσιμες και μη. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες θα οδεύσουν αμιγώς προς κρατικοποίηση και άλλες, στηριζόμενες και σε εναλλακτικές οδούς ( πωλήσεις παγίων, θυγατρικών, αυξήσεις κεφαλάιου κ.α.), θα απολαύσουν το δανεισμό κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διασφαλίζοντας και τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr