Σε νομικό γόρδιο δεσμό φαίνεται ότι μετατρέπεται η αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο, αφού ελάχιστοι από τους κατόχους έχουν αποδεχτεί να συμμετάσχουν στο PSI.
Μάλιστα, η κυβέρνηση παρατείνει συνεχώς την περίοδο υποβολής προσφορών, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να οδηγήσουν τους πιστωτές στη συμμετοχή των ιδιωτών. Σημεώνεται πως στις 23 Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για αύριο Τετάρτη 4 Απριλίου το πρόγραμμα ανταλλαγής προκειμένου να δώσει μια πρόσθετη ευκαιρία στους επενδυτές να μετέχουν στο PSI. Κατά την πρώτη φάση του PSI που έληξε στις 8 Μαρτίου από τα ομόλογα αυτά αξίας 27,2 δισ. ευρώ περίπου, συγκεντρώθηκε εθελοντικά συμμετοχή περίπου 19,3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αποφασίσθηκε να δοθεί πρόσθετος χρόνος για την εθελοντική εμπλοκή των υπολοίπων 7,9 δισ. ευρώ στο PSI. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι 450 εκατ. ευρώ (FRN) λήγουν στις 15 Μαΐου. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει περίοδος χάριτος 30 ημερών, υπάρχουν φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί ν ακηρύξεθ στάση πληρωμών, με την υπόθεση να παραπέμπεται στη δικαιοσύνη.
Θεωρητικά, η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το ομόλογο, αλλά μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε ερωτήματα σχετικά με τη μεταχείριση που έχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Ακόμη η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με αυτούς τους πιστωτές ώστε να βρεθεί μία μέση λύση, αλλά αυτό και πάλι φαίνεται απίθανο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ωστόσο, από τα αποτελέσματα των 36 γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων που κατέχουν τίτλους που διέπονται από ξένο δίκαιο και ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ οι οποίες συγκλήθηκαν μεταξύ 27-29 Μαρτίου για να ψηφίσουν σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των όρων των εν λόγων τίτλων στο πλαίσιο του PSI, καταδείχθηκε η απροθυμία του μεγαλύτερους μέρους των επενδυτών να συναινέσουν στη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, την αλλαγή των όρων των ομολόγων αποδέχθηκε μόλις το 15% των επενδυτών που κατέχουν ομόλογα που εξέδωσαν κρατικές επιχειρήσεις με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τροποποιήσεις των όρων αποδέχθηκε μόλις το 28% των κατόχων ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο. Σε απόλυτους αριθμούς ομόλογα περίπου 6,5 δισ. ευρώ παραμένουν «ακούρευτα», ενώ η συνολική συμμετοχή στο PSI μέχρι στιγμής είναι περίπου 199 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα είχαμε απόρριψη του PSI σε ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ και 120 δισ. γιεν, αναβολή στη λήψη απόφασης για ομόλογα αξίας 1,525 δισ. εκατ. ευρώ, έλλειψη απαρτίας σε ομόλογα αξίας 1,78 δισ. ευρώ και 650 εκατ. ελβετικών φράγκων, ενώ η έγκριση για PSI δόθηκε σε ομόλογα αξίας 11,1 δισ. ευρώ και 25 δισ. γιεν, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ποσό που είχε ανακοινωθεί στην ολοκλήρωση του PSI που αφορούσε και τα ομόλογα του ελληνικού δικαίου.
Ο ΟΔΔΗΧ μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση για τις 18 σειρές ομολογιών που είτε απορρίφθηκαν είτε δεν πέρασαν από τις συνελεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για ομόλογα του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ και του Ελληνικού Δημοσίου, σε ευρώ, δολάρια και γιεν.
Για 11 σειρές ομολόγων το αίτημα απορρίφθηκε, για επτά υπήρξε αναβολή, ενώ σε δυο περιπτώσεις το θέμα παραμένει υπό διερεύνηση λόγω έλλειψης απαρτίας.
Αξίζε εδώ να σημειωθεί ότι ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους αποκαλούμενους «σοφούς» της, σε συνέντευξή του, στο τεύχος της αυστριακής μηνιαίας οικονομικής επιθεώρησης «Γκεβίν», που κυκλοφορεί μεθαύριο, αναμένει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι.
Όπως ισχυρίζεται ο Μπόφινγκερ, με την πραγματοποιηθείσα διαγραφή χρέους, το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε μόνον στο 157% του ΑΕΠ, από 162% του ΑΕΠ, προηγουμένως. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει τώρα- και όχι το 2020- το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ύψους 177 δισ. ευρώ, τα οποία κουρεύτηκαν σε ποσοστό 53,5%, αποφέροντας απομείωση του χρέους κατά 95 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr