Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Τριμέτωπη απόβαση πραγματοποιεί από σήμερα κλίμακιο του ΔΝΤ και της task force, το οποίο αναλαμβάνει δράση στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εμπειρογνώμονες που αποστέλλουν οι δανειστές της Ελλάδας θα επικεντρωθούν στα κρισιμότερα ζητήματα για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου, δηλαδή αφενός την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του μηχανισμού είσπραξης εσόδων και αφετέρου μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών κατά 11,6 δισ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση αυτό που αναμένεται από την Τρόικα είναι αφενός η τεχνική βοήθεια στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και της ενίσχυσης των ελέγχων, ένα δεύτερο κλιμάκιο θα προβεί σε μία πλήρη καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών,ενώ ένα τρίτο θα παράσχει την τεχνογνωσία του για τις απαραίτητες επεμβάσεις στα πληροφορικά συστήματα για τον έλεγχο των δαπανών των διαφόρων υπηρεσιών και δημοσίων φορέων.
Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου δείχνουν ήδη ότι φόροι δεν εισπράττονται, ενώ οι δαπάνες ξεφεύγουν και πάλι, δημιουργώντας πρόσθετη ανάγκη εξοικονόμησης περίπου 1,1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.067 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 395 εκατ. συγκριτικά με το στόχο (8.805 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.
Η δεύτερη έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας αναμένεται άλλωστε να είναι έτοιμη στις 15 Μαΐου, δίνοντας στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές απευθείας τον οδηγό οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να ασκήσει. Εντός του Ιουνίου θα είναι έτοιμη η τελική έκθεση ώστε τα μέτρα που θα αποφασιστούν να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2016.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν τεθεί στο τραπέζι μέτρα όπως:
1. Νέες μειώσεις στις συντάξεις.
2. Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
3. Περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών.
4. Νέες περικοπές σε δαπάνες φαρμάκων και νοσοκομείων.
5. Πλήρης αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.