Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στην πρώτη περίπτωση, που αφορά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που είδε τα ελληνικά ομόλογα σαν μία ασφαλή επένδυση για ό,τι για πολλούς αποτελεί τις αποταμιεύσεις μίας ζωής, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο: Βάσει των όσων πρόσφατα διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δε θα υπάρξει ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων ομολογιούχων ή αποζημιώσεις. Παράλληλα, αν, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, η αποζημίωση της συγκεκριμένης κατηγορίας γίνει μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, είναι ιδιαίτερα θολό το τοπίο του πώς μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο: Όπως προαναφέρθηκε, σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που χάνονται αποτελούν αποταμιεύσεις μίας ζωής, και το φορολογητέο εισόδημα δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τη «χασούρα» από το κούρεμα το οποίο υπέστησαν τα ομόλογα στα οποία επένδυσαν. Όπως γίνεται αντιληπτό, για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολογιούχων υπεισέρχεται και ο ηθικός παράγοντας, ο οποίος αφορά φυσικά και όσους έλαβαν παρά τη θέληση τους τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, όπως συνέβη στην περίπτωση της αποζημίωσης των απολυμένων της Ολυμπιακής.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που υπάγονται σε ξένο δίκαιο, με το πέρας της αρχικής συμφωνίας, όπως είναι γνωστό, η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε προσφορές για την ανταλλαγή ομολόγων και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων τίτλων από επενδυτές κατόχους ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 69% του ποσού των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί βάσει ξένου δικαίου. Προκειμένου η συμμετοχή στο PSI να φτάσει, όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση στο 100%, αλλά και επειδή σε διάφορες περιπτώσεις (π.χ στα ομόλογα υπό ιαπωνικό δίκαιο) τεχνικοί λόγοι εμπόδιζαν τους ομολογιούχους στη συμμετοχή στο «κούρεμα», η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι και την προσεχή Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, ο απερχόμενος υπ.Οικονομικών κ.Ευ.Βενιζέλος διεμήνυσε πως όσοι ευελπιστούν (μένοντας έκτος PSI) να πληρωθούν τα ομόλογα τους στο άρτιο, είναι αφελείς.Και πράγματι, όπως συνέβη και στα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, έτσι και στα υπό αλλοδαπό δίκαιο ομόλογα, οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα υποχρεώσουν και τον τελευταίο ομολογιούχο να διαγράψει το χρέος του.
Όμως η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι πολλά τέτοια ομόλογα έχουν ρήτρες αναδιάρθρωσης του χρέους, γεγονός που δίνει «πάτημα» στους κατόχους των εν λόγω ομολόγων να ζητήσουν να πληρωθούν στο άρτιο, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με δικαστική διαμάχη την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρείται δεδομένο πως πολλά εγγλέζικα funds θα κινηθούν δικαστικά κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ανοικτή να παραμένει η πιθανότητα σχηματισμού ενός κονσόρτιουμ για την εκπροσώπηση τους από νομικά γραφεία ειδικευμένα στην αναδιάρθρωση χρεών, όπως τα Bingham McCutchen, Dechert LLP.
Στα 21,75 σεντς η προκαταρκτική τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δημοπρασία για τα CDS
Στα 21,75 σεντς στο ευρώ καθορίστηκε η προκαταρκτική τιμή των ελληνικών ομολόγων κατά τη δημοπρασία της ISDA για τα ελληνικά CDS, μεταδίδει το Reuters.
Στη διαδικασία υπερισχύουν οι πωλητές, με καθαρό ανοιχτό υπόλοιπο πωλήσεων τίτλων CDS ύψους 291,6 εκατ. ευρώ.
Στη δεύτερη φάση της δημοπρασίας θα καθοριστεί η τελική τιμή που αντιπροσωπεύει το ποσό των χρημάτων που θα ανακτήσουν οι ομολογιούχοι από τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα (recovery rate).
Στη συνέχεια, οι κάτοχοι των CDS θα λάβουν πληρωμή σε μετρητά ισόποση με τη διαφορά μεταξύ του recovery rate και της πλήρους ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.
Τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν στις 17:30 (ώρα Ελλάδας)ενώ οι τελικές πληρωμές θα διακανονιστούν στις 26 Μαρτίου.
Οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία είναι οι: Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomura, Societe Generale, Royal Bank of Scotland και UBS.
H συνολική καθαρή αποζημίωση θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,5 δισ. δολάρια βάση της καθαρής αξίας των CDS που έχουν εκδοθεί και ανέρχεται στα 3,18 δις δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Κεντρικό Αποθετήριο και Γραφείο Εκκαθαρίσεως χρηματιστηριακών συναλλαγών (DTCC).