Μία μέρα μετά την παρέμβαση του «R», τόσο ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής του Χρηματιστηρίου, όσο και οι άνθρωποι της αγοράς, δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το ενδεχόμενο οι μετοχές των επιχειρήσεων στις οποίες μετέχει το Δημόσιο και στοιχίζουν στο ταμπλό… «κοψοχρονιά» (π.χ. ο ΟΤΕ «χτυπάει» το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο και κατά πόδας τείνει να ακολουθήσει και η μετοχή της ΔΕΗ) να φύγουν και απο το Χρηματιστήριο.
Αν φύγουν από το ταμπλό, μειώνουν την αξιοπιστία και την προοπτική του Χ.Α. να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό. Αυτό μάλιστα, τη στιγμή που δημόσιες εγγραφές έχουν πάψει πια να γίνονται και το «καμπανάκι» της έναρξης των συναλλαγών χτυπάει μόνο σε καμιά επέτειο, όπως για τα 100 χρόνια της Τιτάν πριν από περίπου 15 μέρες…
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει πως, «σε θεσμικό επίπεδο η αλλαγή του νόμου για τις δημόσιες προτάσεις που προστατεύει τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας και που προτείνει στην κυβέρνηση, συμβάλει προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον θεσμό». Σημειωτέον, ότι για αύριο, Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του κ. Μποτόπουλου σχετικά με τις προτάσεις της Κεφαλαιαγοράς προς την κυβέρνηση, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες προτάσεις και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στο Χρηματιστήριο δεν είναι εύκολο να γίνεται πάντα με νομοθετικές ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στο ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο».
Ο πρόεδρος της Ενώσεων Εισηγμένων Εταιρειών κ. Π. Δράκος θεωρεί ότι όλα τα λάθη εδράζουν στο παρελθόν. «Όλα έγιναν λάθος και στραβά κατά το παρελθόν από όλες τις κυβερνήσεις που θεσμοθέτησαν σχετικά και πλέον κινδυνεύουν με την έξοδο μεγάλες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες. Σύμφωνα με τον νόμο τον οποίο αγνοεί και αυτή η κυβέρνηση όσες είναι εισηγμένες στις οποίες έχει συμμετοχή το κράτος, παύουν να είναι ΔΕΚΟ. Υπόκεινται στους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Το λάθος που έγινε από τις κυβερνήσεις κατά το παρελθόν είναι ότι δεν έκαναν το διαχωρισμό της εταιρείας από τα δίκτυα. Είτε αυτά ήταν δίκτυα οδικά, είτε αυτά ήταν δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, είτε τηλεπικοινωνιών, που σημαίνει ότι ο Έλληνας μέτοχος μειοψηφίας και καταναλωτής κινδυνεύει για μία ακόμα φορά να βγει ζημιωμένος, αφού θα χάσει και τα πιθανά οφέλη από την κερδοφορία των εταιρειών αν βγουν εκτός ταμπλό, αλλά και τις υπηρεσίες».
Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, τονίζει από την πλευρά του ο χρηματιστής κ. Δ. Τζάνας (Proton Bank). Και αναφέρεται στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Proton Bank, στην οποία η Societe Generale ελέγχει το 98% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. « Αν εμείς», αναφέρει ο χρηματιστής, «έχουμε καταστήσει την αγορά μας περιφερειακή, το management της όποιας εισηγμένης, ειδικά στις πλουτοπαραγωγικές ΔΕΚΟ, μοιραία έχει τον πρώτο λόγο. Αλήθεια, υπάρχει σοβαρή εθνική πολιτική γύρω από το Χ.Α.; Ή απλώς λέμε ότι θέλουμε να έχουμε ένα Χρηματιστήριο, έτσι απλά»;
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Ευ. Χαρατσής,αναφέρει ότι, «πολύ φοβάμαι πως δεν μπορούμε να εμποδίσουμε το να βγει μια εισηγμένη από το ταμπλό, έστω κι αν πρόκειται για εταιρεία στην οποία το Δημόσιο έχει θέση. Το να φεύγουν τόσο μεγάλες εταιρείες στρατηγικής σημασίας δεν είναι καλό. Αλήθεια, ποιες θα μπορούσαν να τις αντικαταστήσουν; Μπορεί να έρθουν άλλες»;
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr