Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η κατάθεση προσφοράς από τις τρεις νορβηγικές εταιρείες (μία εξ αυτών έχει έδρα στη Βρετανία) δηλαδή της Petroleum Geo - Services (PGS), της TGS Nopec και της Spectrum, που εδώ και μήνες έχουν διαμηνύσει το ενδιαφέρον τους στο ΥΠΕΚΑ για έρευνες στον ελλαδικό χώρο.
Η μεν PGS θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των σεισμικών ερευνών και συχνά συνεργάζεται με την TGS Nopec η οποία εξειδικεύεται σε γεωφυσικές έρευνες για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η δε, Spectrum είναι επίσης μεγάλη εταιρεία, που διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη δεδομένων στον κόσμο.
Η παρουσία του γαλλικού ινστιτούτου BEICIP, το οποίο είναι και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι κινητοποίησε μια ακόμη εταιρεία που ειδικεύεται σε σεισμικές έρευνες, τη γαλλική CVVG Veritas, ενώ λιγότερες πιθανότητες να δώσει το παρόν φαίνεται ότι συγκεντρώνει ένας άλλος μεγάλος του κλάδου, η αμερικανική Western Geco (Geophysical ) που επίσης διαθέτει τεράστια βάση σεισμικών δεδομένων και η οποία αυτή την περίοδο πραγματοποιεί 4D σεισμικά στα τεράστια κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί από την Petrobras στα ανοιχτά της Βραζιλίας.
Ιδια μέθοδος στη Κύπρο
Η ίδια μέθοδος, δεν αποκλείεται και οι ίδιες εταιρείες, χρησιμοποιήθηκαν για τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο, όπου συνεργάστηκαν οι νορβηγικές εταιρείες γεωλογικών και σεισμικών ερευνών TGS και Petroleum Geo Services. Η πρώτη χαρτογράφηση και ακτινογράφηση των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου έγινε το 2007 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εταιρείες κάλυψαν το κόστος των ερευνών που διενεργήθηκαν από ειδικά ερευνητικά σκάφη, διαθέτοντας στη διεθνή αγορά πετρελαίου τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν. Η εταιρεία που «αγόρασε» τα δεδομένα, ήταν η αμερικανική Noble Energy.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr