Παρακάμπτεται το αγκάθι του PSI. Ο κ. Τσαρλς Νταλάρα και ο κ. Γιόζεφ Άκερμαν αποχώρησαν αργά χθες το βράδυ μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και φαίνεται ότι επήλθε συμφωνία:
Α) Μεσοσταθμικό επιτόκιο στο νέο δάνειο 3,5% - 3,6%, κάτι για το οποίο έγραψε πρώτο το «R» την περασμένη εβδομάδα.
Β) Έκδοση 30ετών ομολόγων
Γ) Έκδοση κοινών άνευ ψήφου μετοχών, και
Δ) Η ΕΚΤ θα ανταλλάξει χωρίς ζημιά τα ελληνικά ομόλογα, με άλλα ομόλογα του EFSF, χωρίς να βγει στην ουσία ζημιωμένη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπεραπόδοση των τραπεζών με κέρδη άνω του 200% για μερικές από αυτές σε λιγότερο από ένα μήνα, καταδεικνύει ότι οι επενδυτές θέλουν να αφήσουν τα προβλήματα πίσω τους, ποντάροντας στην επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα.
Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και το IIF συμφώνησαν ακόμα να υποστούν κούρεμα και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, κυρίως οι ελληνικές σε ΔΕΚΟ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται βαρύ για τις ελληνικές τράπεζες, αφού συνολικά έχουν διοχετεύσει 18 δισ. ευρώ στις ΔΕΚΟ, αλλά από την άλλη δεν παύει να αποτελεί ευκαιρία αποκρατικοποίησής τους στο άμεσο μέλλον, αφού θα έχουν απαλλαγεί από το βραχνά των χρεών.
ΕΚΤ
Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει κατοχή της ομόλογα ονομαστικής αξίας 45-50 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της στη δευτερογενή αγορά για τη σταθεροποίηση των αποδόσεων (Securities Market Programme). Η ΕΚΤ δεν ανακοινώνει ποια ομόλογα αγοράζει, σε ποιες τιμές και ποια χρονική διάρκεια έχουν αυτοί οι τίτλοι, αλλά μόνο το συνολικό ποσό των αγορών της σε εβδομαδιαία βάση.
Οι τίτλοι αυτοί είναι κυρίως αν όχι αποκλειστικά βραχυπρόθεσμης διάρκειας, δηλαδή κάτω από τα 5 έτη. Ορισμένα από τα ομόλογα αυτά έχουν ήδη λήξει.
Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ έχει ισχυρή θέση και στο ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αγόρασε τα ομόλογα κυρίως κατά τη διάρκεια του 2010, όταν οι τιμές ήταν αρκετά υψηλότερες σε σύγκριση με σήμερα.
Εκτιμάται ότι η μέση τιμή κτήσης είναι στο 75% με 80% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή δαπάνησε περί τα 35-38 δισ. ευρώ.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν στην κατοχή τους ομόλογα αξίας 8 - 10 δισ. ευρώ. Καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, προκύπτει θέμα αύξησης κφαλαίου, μάλλον δεν θα συμμετάσχουν και αυτές στην ανταλλαγή ομολόγων.
Συναντήσεις
Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συνάντηση με τους κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα, Γιόζεφ Άκερμαν και Ζαν Λεμιέρ εκ μέρους των πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IIF. επρόκειτο για «παραγωγικές συζητήσεις» για το PSI και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Πρόσθεσε δε ότι ο Τσ.Νταλάρα και ο Ζ.Λεμιέρ την Τετάρτη θα αναχωρήσουν για το Παρίσι όπου θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία στους βασικούς άξονες του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων.
Η ονομαστική αξία των ομολόγων θα μειωθεί κατά 50%, το μέσο επιτόκιο στα νέα ομόλογα θα είναι 3,6% περίπου και η διάρκεια των νέων τίτλων 30 έτη. Από το υπόλοιπο 50% που δεν θα «κουρευτεί», το 35% θα δοθεί σε νέα ομόλογα και το υπόλοιπο 15% σε μετρητά.
Ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα επιλεχθεί (μάλλον θα είναι 10%), οι ζημίες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα διαμορφωθούν ελαφρά πάνω από 70%, αν και εφόσον στα νέα ομόλογα ενσωματωθούν ρήτρες ΑΕΠ, τότε η ζημία θα είναι μικρότερη.
Σε ό,τι αφορά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, θα ενσωματωθούν στα νέα ομόλογα και θα ενεργοποιηθούν εάν το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών είναι χαμηλό, όπως άλλωστε εικάζεται.
Η πιθανή εφαρμογή των ρητρών θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός (credit event) και την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr