Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το κυριότερο «αγκάθι» στις διαπραγμνατεύσεις παραμένει το θέμα των εργασιακών. Η τρόικα επιμένει για νέο κούρεμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα κατά 25%, εκτιμώντας ότι η μείωση που έχει ήδη επιτευχθεί είναι 15%.
Οι πιέσεις είναι σκληρές καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με «το πιστόλι στον κρόταφο». Χθες οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία για τη διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού ανοίγοντας το δρόμο για μονομερή κυβερνητική νομοθέτηση, καθότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι δανειστές μας ανυποχώρητοι στο ζήτημα της μείωσης του μισθολογικού κόστους κατά επιπλέον 25%. Πληροφορίες αναφέρουν πως δύσκολο θα είναι να αποφευχθεί η μείωση του κατώτατου μισθού, όμως οι δανειστές μας έχουν κάνει ένα βήμα πίσω στις πιέσεις για τον 13ο-14ο μισθό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν παραιτηθεί από αυτή την απαίτηση.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα βρίσκονται επίσης τα θέματα των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, των κλαδικών συμβάσεων και της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ.
Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται και για τους όρους στήριξης των τραπεζών, στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις ζημίες του PSI και την έρευνα της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια.
Η τρόικα προτείνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών να γίνει με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, ενώ κερδίζει έδαφος η επιλογή των μετατρέψιμων ομολόγων.
Τέλος η τρόικα ζητεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για εφέτος, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 3,5%. Το «ψαλίδι» θα επικεντρωθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και την άμυνα, ενώ ασκούνται πιέσεις για «λουκέτα» σε ανενεργούς δημόσιους φορείς και οργανισμούς.
Χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνουν οι ευνοϊκότερες των προηγούμενων εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 9,1% του ΑΕΠ. Οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ αυξημένες ήταν τον Δεκέμβριο και οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από την ΕΕ. Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, περιορίζεται και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη των αποκλίσεων στον περυσινό προϋπολογισμό.