Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ειδικότερα, η Ελλάδα,όπως (ξανα)διεμήνυσε η Fitch χθες θα κηρυχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας ή default, μετά το PSI. Από την άλλη, όπως επίσης ξεκαθάρισε από την πλευρά της η ISDA χθες η αξιολόγηση αυτή από τους οίκους δε θα σημάνει αυτομάτως και πιστωτικό γεγονός, ούτε η εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) που θα εξαναγκάζει όλους τους ιδιώτες σε «κούρεμα» εφόσον ένα ορισμένο ποσοστό συμμετοχής ξεπεραστεί. Το πρόβλημα που θεωρητικά προκύπτει με την εν λόγω αξιολόγηση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ θα παρακαμφθεί, μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερων κλυδωνισμών, με το αιτιολογικό ότι η πρόκειται για «ειδική» και «προσωρινή» περίπτωση.
Πέραν των γνωστών διαπραγματεύσεων για το ύψος του επιτοκίου και τη λήξη των νέων ομολόγων του PSI, που φαίνεται να κλειδώνει μεταξύ 3-4% για μία συμφωνία που φέρνει καθαρές απώλειες μεταξύ 65-70% για τους ιδιώτες, οι σημαντικότερες είναι αυτές που διεξάγονται σε παρασκηνιακό επίπεδο. Οι τράπεζες άλλωστε για μία σειρά από λόγους που αφορούν την εξομάλυνση την ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι πρόθυμες να πληρώσουν το μάρμαρο των απωλειών από το PSI, σχεδόν όποιο και αν είναι το καταληκτικό deal.
Μεγάλος αριθμός σημαντικών «παικτών» του PSI όμως δεν κάθεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας αποχωρήσει από τις συζητήσεις αρνούμενοι οποιοδήποτε deal.Το «ντεσού» του PSI δε βρίσκεται λοιπόν στις συζητήσεις των κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ με τους Έλληνες αξιωματούχους αλλά στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των δύο στρατοπέδων που συνιστούν τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή τα hedge funds και τις τράπεζες.
Το σημαντικότερο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας είναι, αν βγάλουμε την άτακτη χρεοκοπία εκτός τραπεζιού, το υποχρεωτικό «κούρεμα» των hedge funds που για λόγους που το «R» έχει αναλύσει «στυλώσουν» τα πόδια στην εθελοντική συμμετοχή στο PSI. Αυτό το επιχείρημα άλλωστε επιστράτευσε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος στη χθεσινή του συνέντευξη στους NYT, διατρανώντας πως είναι έτοιμος να επιβάλλει «κούρεμα» δια νόμου στους επίμονους πιστωτές.
Διαχειριστής fund που έχει στην κατοχή του ελληνικό χρέος σχολίαζε πάντως χθες στο Bloomberg πως η εν λόγω απειλή περισσότερο ως αντικίνητρο δρα παρά ως κίνητρο συμμετοχής στο PSI. Τα hedge funds δεν έχουν εκ πρώτης όψεως κανένα κίνητρο να εγκαταλείψουν την αρνητική στάση έναντι ενός εθελοντικού deal, ενώ προσδοκούν σε υπερκέρδη είτε αυξηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την είτε τα ομόλογα τους «κουρευτούν» μέσω των συλλογικών ρητρών αναγκαστικής συμμετοχής, οπότε και θα πληρωθούν τα CDS που έχουν στην κατοχή τους.Σε αυτό το επίπεδο, γέφυρες απλώνουν οι τράπεζες με τις ευλογίες ΕΕ και ΕΚΤ, πρόθυμες για ένα ενδο-ιδιωτικό deal που θα αποτρέψει το πιστωτικό γεγονός, ή μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία με ανυπολόγιστες συνέπεις.
Δ.Κώτσος
[email protected]