Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η ΕΚΤ άλλωστε, αποτελεί το «κλειδί» στο γόρδιο δεσμό που έχει ανακύψει με τους κερδοσκόπους των hedge funds, όσο και στην περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους τα hedge funds τα οποία και αγόρασαν την περίοδο του μεγάλου "ξεφορτώματος" και αγγίζουν σχεδόν τα 50 δισ. ευρώ, το παιχνίδι παίζεται με "σημαδεμένη τράπουλα": Δηλαδή, γνωρίζοντας πως με τις θέσεις που έχουν σε CDS αλλά και με το χαμηλό ποσό που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, οι κερδοσκόποι κυνηγούν αποδόσεις από 100%, δηλαδή επιστροφή του κεφαλαίου τους, εφόσον το κούρεμα φτάσει το 75%-80%, σημαντικά κέρδη από πιθανή ενεργοποίηση των CDS ενώ το όφελος τους δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει και το 400% αν δε συμμετείχαν στο κούρεμα και τα ομόλογα έφταναν σε ωρίμανση.
Ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων με 55 δις. ευρώ, καθίσταται σημαντικός και στα δύο σενάρια που έχουν εξεταστεί, της υποχρεωτικής συμμετοχής δηλαδή στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων με την ενεργοποίηση των συλλογικών ρητρών (CAC), ή την απομείωση της αξίας τους στην αξία στην οποία τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά:
Στην πρώτη περίπτωση θα αρθούν οι νομικές δυσκολίες που αποτελούν σημαντικό "χαρτί" στα χέρια των hedge funds, καθότι είναι δύσκολο να σταθεί νομικά για ποιο λόγο «κουρεύεται» υποχρεωτικά ένας πιστωτής και ένας άλλος όχι, ενώ το συνολικό όφελος για την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 25 δις. ευρώ. Παράλληλα, μία τέτοιου είδους προνομιακή μεταχείριση των ομολόγων της ΕΚΤ πιθανόν να προκαλέσει αναταραχές στην αγορά ομολόγων και αύξηση του κόστους δανεισμού σε οικονομίες-ωρολογιακές βόμβες για την Ευρωζώνη, όπως της Ιταλίας, που υποβαθμίστηκε σε επίπεδα...Καζακστάν από την Standard&Poor's ή της Ισπανίας.
Στη δεύτερη περίπτωση, εφόσον η ΕΚΤ αποφασίσει να απομειώσει την ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόφων που έχει στην τιμή κτήσης τους, το όφελος για την Ελλάδα θα είναι έως 12 δισ. ευρώ, οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα μπορούν να ασκήσουν αγωγές, διαμαρτυρόμενοι για προνομοιακή μεταχείριση και παράλληλα η ΕΚΤ θα αποδείξει ότι κάνει ότι είναι δυνατόν για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, μειώνονται οι ανάγκες της χώρας για προκαταβολές στους ιδιώτες πιστωτές για τη συμεμτοχή τους στο PSI+, καθώς εκτιμάται ότι η ΕΚΤ έχει στα χέρια της κυρίως βραχυπρόθεσμα ομόλογα (σε κάθε περίπτωση κάτω από 5 χρόνια).
Την εξίσωση περιέπλεξε άλλωστε η εξέλιξη που αφορά την υποβάθμιση Γαλλίας, Ισπανίας-Ιταλίας αλλά και του EFSF από τον οίκο Standard&Poor's, καθότι στη βάση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης βρίσκεται η φθηνή χρηματοδότηση από τον EFSF για το νέο πρόγραμμα αλλά και τις ανακεφαλαιοποίησεις των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα φθηνά δάνεια του EFSF διακυβεύονται με την απώλεια του τριπλού Α για τον μηχανισμό, ενώ οι εγγυήσεις για τον μηχανισμό από τις χώρες που διαθέτουν την ανώτατη αξιολόγηση είναι πλέον ανεπαρκείς. Όπως άλλωστε επεσήμανε ο μεγαλοεπενδυτής Bill Gross στον προσωπικό του λογαριασμό της ΕΚΤ ανέφερε, οι υποβαθμίσεις της S&P την προηγούμενη εβδομάδα δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο game over.