Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πιθανότητα ακόμη και με τα νέα δεδομένα μικρή είναι η πιθανότητα ολικού ναυαγίου, καθότι πέρα από τις μπλόφες και τα διαπραγματευτικά χαρτιά, προς το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι να ξανακαθίσουν στο τραπέζι. Σημειώνεται πως σε αντίθετη περίπτωση στον αέρα τινάζεται η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ και η χώρα οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία κι αυτό γιατί ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από τις διαπραγματεύσεις στέκει το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Μαρτίου.
Όπως μετέδιδαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η εξέλιξη που προκάλεσε την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, ήταν η γερμανική παρέμβαση, η οποία και ζήτησε το επιτόκιο των νέων ομολόγων να είναι αρκετά χαμηλότερο από 4%, γεγονός που ανεβάζει τις πραγματικές απώλειες των ιδιωτών μέχρι και στο 75-80%. Υπενθυμίζεται πως εκκλήσεις για επιπλέον haircut έχουν απευθύνει πέρα από τη γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, που δια στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου του Ολιβιέ Μπλανσάρ, είχε αναφέρει πως το ελληνικό χρέος ακόμα και μετά από κούρεμα της τάξεως του 50% δεν είναι βιώσιμο πλέον.
Την ίδια στιγμή, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τραπεζίτες να έχουν ήδη δει τα «σκούρα» στις διαπραγματεύσεις για το PSI εξετάζονται σενάρια εισαγωγής συλλογικών ρητρών, που θα καθιστούν αναγκαστική τη συμμετοχή του συνόλου των ομολογιούχων εφόσον αυτή φτάσει ένα ποσοστό της τάξης του 70%, η αύξηση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ελληνική διάσωση, όπως ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ ή τέλος, το να μπει στο «παιχνίδι» η ΕΚΤ που όπως οι εθνικές κυβερνήσεις και τα φυσικά πρόσωπα εξαιρείται του κουρέματος.
Κερδοσκόποι
Τα hedge funds, αποτελούν τον μόνο μη ανήσυχο «παίκτη» των διαπραγματεύσεων, αφού έχουν διασφαλίσει την επένδυση τους σε ελληνικά ομόλογα την περίοδο του μεγάλου «ξεφορτώματος» και πλέον κυνηγάνε κέρδη ακόμα και της τάξης του 400% (!) σε περίπτωση που δε συμμετέχουν εθελοντικά ή υποχρεωτικά στο κούρεμα, ή ιδιαίτερα υψηλά κέρδη εφόσον συμμετέχουν υποχρεωτικά στο κούρεμα και πυροδοτηθούν τα CDS. Τα εν λόγω επενδυτικά «γεράκια» των αγορών «δεν πρόκειται να ανταλλάξουν τα ελληνικά τους ομόλογα με νέα όσο η ΕΚΤ αρνείται να συμμετάσχει στο PSI, καθότι είναι νομικά δύσκολο για ένα κράτος να κάνει στάση πληρωμών σε έναν ομολογιούχο του ενώ θα συνεχίζει κανονικά την αποπληρωμή ενός άλλου», εξήγησε πρόσφατα ο Αντρέας Κούτρας, αναλυτής του InTouch Capital Markets στο Bloomberg.
Σε αυτή την περίπτωση το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας κρατάει στα χέρια της η ΕΚΤ, παρότι δια στόματος του προέδρου της κ. Ντράγκι διαψεύστηκε πρόσφατα το ενδεχόμενο να κουρευτούν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της. Πάντως η στάση του νυν προέδρου, όπως φάνηκε και από τις δύο κατά σειρά μειώσεις του βασικού επιτοκίου, είναι στα προβλήματα που ανακύπτουν πολύ πιο διαλλακτική και εν δυνάμει επιθετική απέναντι σε αυτή του προκατόχου του στο τιμόνι της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Φυσικά ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να συμμετάσχει η ΕΚΤ σε ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει αποσαφηνιστεί, αλλά ένα σενάριο που εξετάζεται είναι απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων στο ύψος της αξίας που η ΕΚΤ τα προμηθεύτηκε, ώστε η Κεντρική Τράπεζα να μην «πάρει ζημιά» ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο και για την ιδιωτική συμμετοχή, και αυξάνοντας την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα 100 στα 130 δις. ευρώ περίπου. Παράλληλα δίνεται το μήνυμα στις αγορές πως η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη, μετά τις παρεμβάσεις της στο βασικό επιτόκιο και το άτυπο τύπωμα χρήματος διαμέσου της επιμήκυνσης των δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, να παρέμβει με όποιο τρόπο χρειαστεί, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση χρέους.
Δ.Κώτσος
[email protected]