Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές από τα desks ξένων οίκων στο Λονδίνο, αλλά και συνομιλητές ξένων διαχειριστών στο εξωτερικό που έχουν ενημέρωση από πρώτο χέρι τα πάντα θα κριθούν από τη συμμετοχή των ιδιωτών και βεβαίως από το τι νοείται ως ιδιώτης. Χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι τράπεζες και κυρίως οι ξένες, έχουν «ξεφορτώσει» ελληνικά ομόλογα σε αμέτρητα και διάσπαρτα hedge funds, τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία.
Δραχμή
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος σε ελληνικό fund που είχε συμμετάσχει στη διαδικασία προσαρμογής της χώρας στο ευρώ το 2001 έλεγε χαρακτηριστικά στο «R» ότι την περίοδο εκείνη για την μετατροπή των λογαριασμών από τη δραχμή στο ευρώ απαιτήθηκαν περίπου 9 μήνες. Ο ίδιος αναφέρει ότι τόσο τεχνικά, όσο και πρακτικά είναι αδύνατο να γίνει το αντίθετο, δηλαδή η προσαρμογή από το ευρώ στη δραχμή, αφού θα απαιτηθεί ο ίδιος χρόνος, ίσως και μεγαλύτερος...
Οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό αναφέρουν ότι η εφαρμογή του PSI + θα έχει δύο προϋποθέσεις, δύο επιλογές. Για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν η μία επιλογή θα είναι 20 ετών και με επιτόκιο 4% και η δεύτερη επιλογή 30 ετών και με επιτόκιο 5%. Τα ομόλογα αυτά θα υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο και το επιχείρημα της κυβέρνησης που θα κληθεί να επικοινωνήσει το θέμα, θα είναι ότι στο βρετανικό δίκαιο υπάγονται και τα ομόλογα που πρόκειται να εκδοθούν από τον EFSF.
Νομοσχέδιο
Ταυτόχρονα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα κληθεί να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση του PSI + το οποίο, λίγο - πολύ, θα ορίζει ένα ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα πάνω από το οποίο θα δεσμεύονται όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Δηλαδή (σ.σ. για παράδειγμα) ότι ισχύει για το 51% ή το 70% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα ισχύει και για το 100%, δηλαδή για όλους. Σύμφωνα με τους έλληνες διαχειριστές εδώ είναι και το επικίνδυνο σημείο της υπόθεσης. Αν πάνω από το ποσοστό που θα ορίζεται από το νόμο η συμμετοχή είναι χλιαρή, τότε η ESDA θα εκλάβει ότι η κάλυψη δεν είναι σημαντική, άρα και στην Ελλάδα θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός με άμεση την πληρωμή των CDS και όλες τις συνέπειες μιάς χρεοκοπίας, αφού οι υποβαθμίσεις των Fitch, S&P και Moody's θα ακολουθήσουν ως ομοβροντία.
Δηλαδή αν οριστεί ως δεσμευτικό για την πλειοψηφία ποσοστό συμμετοχής το 70% των ιδιωτών και ακολουθήσουν 75% ή 80% και όχι 95%, τότε τα CDS θα πρέπει να πληρωθούν, με την εκκαθάρισή τους να παίρνει ένα διάστημα τριών μηνών. Αν η σδυμμετοχή είναι μεγάλη κοντά στο 95% και 97% πιστωτικό γεγονός δεν θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει selective default, αυτό που λέμε επιλεκτική χρεοκοπία, με πιστοποίηση από τους οίκους αξιολόγησης και για διάστημα περίπου δέκα, δεκα πέντε ημερών μέχρι να γίνει το rollover των ελληνικών τίτλων.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]