Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κερδίζει έδαφος μία ενδιάμεση λύση, η οποία όμως θα εμφορείται από τις γνωστές Γερμανικές θέσεις και απειλές, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θα διευκολύνει τις ελληνικές θέσεις. Η άποψη των ίδιων είναι ότι η αγορά και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει ένα haircut μέχρι 35 με 40%, αν και το ιδανικό θα ήταν να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου που έκανε λόγο για «κούρεμα» 21%. Πάντως, αν επαληθευθούν τα σενάρια για μεγαλύτερο κούρεμα, οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν τεράστιες ζημιές....Υπενθυμίζεται ότι μόνο το δεύτερο τρίμηνο φέτος, οι απομειώσεις των τραπεζών που συμμετέχουν στο PSI φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ περίπου, με ποσοστό κουρέματος 21%, ποσό που ενώ αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για επιπλέον «κούρεμα» , είναι πιθανό να ξεπεράσει συνολικά τα 15 δις. ευρώ. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός ήταν αρκετό να φτάσει «στα τάρταρα» η απεικόνιση των τραπεζικών μετοχών στις αρχές της εβδομάδος, όπου ο τραπεζικός δείκτης έσπασε το φράγμα των 390 μονάδων. Η μόνη ελπίδα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδεχθεί να στηρίζει για όσο χρειαστεί τη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Eπανακεφαλαιοποίηση
Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στο πιστωτικό σύστημα από το ενδεχόμενο επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Αυτό αποτελεί έσχατη λύση και συμβαίνει όταν οι τράπεζες «στεγνώνουν» τελείως από ίδια κεφάλαια, κάτι που μπορεί να προκύψει αν και εάν υλοποιηθεί ένα κούρεμα της τάξεως π.χ. του 60% (όπως προτείνει η Moody's) συνδυαστικά με τις ζημιές που θα προκύψουν και από την εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων, συνεπεία της επικείμενης έκθεσης της Blackrock.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικά περί τα 30 δισ ευρώ ίδια κεφάλαια. Αν γίνει πράξη η θεωρία της Μοοdy's (haircut 60%), τότε θα προκύψουν ζημιές ύψους 45 δισ ευρώ ( μαζί με τις αυξημένες προβλέψεις). Σε μία τέτοια απευκτέα περίπτωση, τα ίδια κεφάλαια εξανεμίζονται και οι τράπεζες της χώρας, είτε επανακεφαλαιοποιούνται (που θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα ποιος θα βάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια) είτε ...κρατικοποιούνται. Για αυτό το λόγο ο Εφιάλτης της κρατικοποίησης που δεν μπορεί να τον περιορίσει ούτε μια εσπευσμένη απόφαση για συγχώνευση, παραμένει ζωντανός.....
Οι εποπτικές αρχές της χώρας και τα μηνύματα από την ευρωζώνη είναι ότι οι ελληνικές, και κατ' επέκταση οι ευρωπαϊκές τράπεζες (διότι δεν έχουν πρόβλημα μόνο οι τράπεζες της χώρας) θα πρέπει τώρα, άμεσα και συντονισμένα να ακολουθήσουν ένα μίγμα πολιτικής συγκράτησης κόστους ( π.χ. με μειώσεις μισθοδοσίας Προσωπικού, προγράμματα εθελουσίας εξόδου, κλείσιμο καταστημάτων κα) και ενίσχυσης ρευστότητας που θα προκύψει αν πουλήσουν το γρηγορότερο ότι περιουσιακό στοιχείο μπορούν, είτε αυτό είναι μια θυγατρική στη ΝΑ Ευρώπη, είτε η συμμετοχή σε εταιρίες και τράπεζες του εξωτερικού. Στο ίδιο πλαίσιο, θα τρέξουν νέες αυξήσεις κεφαλάιου, όπου αυτό είναι εφικτό και ομολογιακές εκδόσεις... Η υπόθεση επανακεφαλαιοποίηση πάντως είναι κυβερνητικής εμβέλειας καθώς η απόφαση και η στήριξη για μια τέτοια πρωτοβουλία θα προέλθει από τις κυβερνήσεις, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο ίδιος ο Ζ. Κλ. Τρισέ, λίγο πριν αφήσει το πόστο του κεντρικού τραπεζίτη. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κυβερνήσεις από πλευράς τους θα μπορούν να δανείζονται για το σκοπό αυτό από το Ταμείο Διασώσεων EFSF .
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]