Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του υπουργού στελέχη της ΓΣΕΕ θεωρούν ότι οι μισθοί θα μειωθούν σταδιακά ή ακόμη και εφάπαξ κατά 30% με 40%, με σημείο κατάληξης τα 751 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα «ελαστικοποιηθούν» σε τρομακτικό βαθμό. Μάλιστα, όπως φέρεται η τρόικα ζητεί τώρα την εφαρμογή του "μοντέλου" της Πορτογαλίας, κάτι που θα οδηγούσε στη μείωση του κατώτερου μισθού στα 566 ευρώ.
Αν και ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε ευρώ στην Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στις οποίες ισχύει ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο) και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο), η βίαιη προσαρμογή και ο αποπληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας έχει ανατρέψει ακόμη και τις κοινωνικές δομές.
Η προοπτική αυτή, θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία στον οδυνηρό φαύλο κύκλο, καθώς η μείωση των μισθών και των εισοδημάτων με την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση (άμεση και έμμεση φορολογία) των μισθωτών και συνταξιούχων, επιφέρει μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται συνθήκες περαιτέρω επιδείνωσης και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας με την αναπαραγωγή του φαύλου κύκλου λιτότητας, ανεργίας, ύφεσης.
Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα διαμορφώθηκε το 2010 στα 223.853 εκατ ευρώ ενώ το 2004 στα 183.950 εκατ. ευρώ. Εκτιμήσεις μάλιστα του 2011 κάνουν λόγο για απώλειες περίπου 40 δισ. ευρώ στο εθνικό εισόδημα εάν γυρίσουμε στα επίπεδα του 2004 κάτι που σημαίνει ότι κάθε έλληνα πολίτης θα χάσει ετησίως 3.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει απώλεια της τάξης των 40 δις ευρώ περίπου.
Παράλληλα όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα προωθούνται νέες δυσμενέστερες ρυθμίσεις:
Δίνεται το δικαίωμα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και στις ενώσεις προσώπων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να υπογράφονται ανάλογες συμβάσεις και στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν σωματεία.
Ειδικότερα προβλέπεται πως οι ενώσεις προσώπων θα μπορούν να συγκροτούνται από τα 3/5 των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Οι ενώσεις αυτές θα μπορούν να διαπραγματεύονται τις ειδικές συλλογικές συμβάσεις, με αμοιβές κάτω από την κλαδική.
Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πηγαίνουν για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Εργασίας. Μέχρι τώρα υπάρχει αυτή η γνωμοδότηση, η οποία πρέπει πάντως να σημειωθεί πως δεν πρέπει στη συνέχεια να γίνει υποχρεωτικά δεκτή από την επιχείρηση.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση επιχειρησιακών σωματείων. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα σε έναν μήνα, ενώ σήμερα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα εξάμηνο.