Αμετάβλητο στο 1,5% άφησε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο του ευρώ, βάζοντας φρένο στην αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής που ξεκίνησε τον Απρίλιο καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη χάνει την δυναμική της. Η προσοχή στρέφεται πλέον στη συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, στις 15:30 ώρα Ελλάδας, όπου αναμένεται να εξηγήσει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το αδρανοποιημένο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της τράπεζας καθώς και τα μέτρα ρευστότητας που ενδέχεται να λάβει η ΕΚΤ, τώρα που η κρίση χρέους έχει επεκταθεί στην Ιταλία.
Χαμός σε Ισπανία, Ιταλία
Σκαμπανεβάσματα παρατηρούνται στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, αν και τα spreads της περιφέρειας σημειώνουν σημάδια κάμψης. Οι αγορές ανησυχούν και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, που σήμερα το μεσημέρι θα ανοίξει τα χαρττιά του φια τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει εν μέσω συμπληγάδων. Η κρίση χρέους εντείνεται στην Ε.Ε., στην καρδιά της μάλιστα, σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία, οπότε αυτό που θα περίμεναν ν' ακούσουν οι αγορές θα ήταν πρώτον, πάγωμα στα επιτόκια, δεύτερον αγορές ομολόγων κρατών μελών. Χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη στο νόμισμά της και σήμερα η Κεντρική Τράπεζα τηυς Ιαπωνίας.
Σε μία ανάλογη κίνηση με τη χθεσινή της Τράπεζας της Ελβετίας προέβη η Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του γιεν, στην πρώτη της παρέμβαση μετά τις καταστροφές της 11ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Τράπεζα η κίνηση αυτή “θα συνεισφέρει στη δημιουργία σταθερών τιμών στην αγορά”
Ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο 0%.
Προανήγγειλε τέλος πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, αυξάνοντας το συνολικό ποσό εξαγοράς assets σε περίπου 50 τρισ. γιεν (440 δισ. ευρώ) από 40 τρις. γιεν.
Επίσης, ελβετική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την απροσδόκητη μείωση του εύρους επιτοκίου και την αύξηση της παροχής ρευστότητας στην ελβετική αγορά τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να συγκρατήσει την εκτόξευση του ελβετικού φράγκου που είχε αγγίξει ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, η SNB μείωσε το στόχο του τρίμηνου Libor στο 0% - 0,25%, ενώ ενημέρωσε πως θα αυξήσει τη ρευστότητα στα 80 δισ. ελβετικά φράγκα από 30 δισ.
Υπενθυμίζεται ότι το φράγκο, που κερδίζει σημαντικό έδαφος σε περιόδους κρίσης έχει σκαρφαλώσει κατά 10% έναντι του ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες με την επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πληγώνοντας τις ελβετικές εξαγωγές και την ανάπτυξη.
Το ελβετικό φράγκο ανταλλάσσεται πλέον χαμηλότερα από την τιμή-ρεκόρ που άγγιξε σήμερα τα 1,07958 φράγκα/ευρώ.
Η Ισπανία προσέφυγε σήμερα στις αγορές για να δανεισθεί 3,3 δισ. ευρώ, εκδίδοντας βραχυμεσοπρόθεσμα ομόλογα. Εξασφάλισε το ποσό που ήθελε, αλλά επιβαρύνεται με πολύ υψηλό επιτόκιο - έως και 200 μβ υψηλότερο από τις αντίστοιχες προηγούμενες εκδόσεις.
Ως προς τα spreads, ο ισπανικός 10ετής τίτλος έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται στις 366 μονάδες βάσης, η απόδοσή του όμως διατηρείται πάνω από το 6% και συγκεκριμένα στο 6,05% (από 6,41% χθες), ενώ χαμηλότερα κινείται και το spread του ιταλικού 10ετούς, στις 354 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του κάτω από το 6%, στο 5,94% (από 6,28% χθες).
Αυξημένο το spread του πορτογαλικού 10ετούς, που διαμορφώνεται στις 921 μονάδες βάσης (απόδοση 11,54%), ενώ αμετάβλητο στις 845 μ.β. (απόδοση 10,78%) παραμένει το spread του ιρλανδικού ομολόγου. Την ίδια ώρα, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στις 1.280 μ.β., του 5ετούς στις 2.180 μ.β. και του 2ετούς στις 3.326 μονάδες βάσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr