Ενώ η κρίση χρέους βρίσκεται στο παρά ένα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα απειλούνται και μεγαλύτερες οικονομίες από τη δική μας, όπως η Ιταλική, η Γερμανία αποφεύγει να δώσει λύση. Σύνοδος Κορυφής για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν πρόκειται να γίνει διαμηνύει το Βερολίνο σε όλους τους τόνους. Κι αυτό γιατί δεν έχει δρομολογηθεί κάποια λύση στο πρόβλημα, που σημαίνει, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές ότι δεν ΄’εχουν καταλήξει σε καμία πρόταση οι τραπεζίτες στη Ρώμη. Για το λόγο αυτό, τα ελληνικά spreads ίπταντο νωρίτερα την Παρασκευή στις 1.516 μονάδες και το Χ.Α. τσακίστηκε για δέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 14,5 χρόνια. Ανγκέλα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισαν ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της αναφορικά τόσο με την έκδοση ευρωομολόγου όσο και με τη συμμετοχή των τραπεζών στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ είπε συγκεκριμένα ότι μια σύνοδος κορυφής θα ήταν δικαιολογημένη μόνο εάν επρόκειτο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. «Μια σύνοδος έχει νόημα όταν οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο στήριξης της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ.
Αρα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε αδιέξοδο. Και μια θεμελιώδης αιτία για το αδιέξοδο φαίνεται πως είναι η εμμονή του Βερολίνου για συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων) στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. «Οι κυβερνήσεις εργάζονται πολύ εντατικά για να εξεύρουν τρόπους συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων σε ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους. «Υπάρχει μια βασική συναίνεση στο Eurogroup, ότι θα υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της έκδοσης ευρωομολόγου για τη φθηνή χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων και μη κρατών της ευρωζώνης, ο Ζάιμπερτ επανέλαβε τη γνωστή θέση του Βερολίνου, ότι η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων θα χαλάρωνε την πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία, «κάτι που αντιβαίνει στη βασική δομή της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης».
Αμέσως μετά το (αποτυχημένο) Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι βιάστηκε να προαναγγείλει σύνοδο κορυφής για την Παρασκευή - για σήμερα δηλαδή. Τις ημέρες που ακολούθησαν κυκλοφόρησαν φήμες για μικρή αναβολή της συνόδου για τη Δευτέρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr