Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy είπε την Παρασκευή ότι η χώρα του τάσσεται κατά οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπεραμυνθεί και θα στηρίξει το ευρώ καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.
Ερωτώμενος τι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel στα πλαίσια της Συνόδου του G8, o Sarkozy είπε: "Tι συζητήσαμε; Την απόλυτη, πλήρη και αμετάκλητη στήριξή μας στο ευρώ, για την σταθερότητα και την αξιοπιστία του". Ο Sarkozy πρόσθεσε ότι η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του είδους που προτείνεται από ορισμένους για την Ελλάδα.
To πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο έχουν στηρίξει η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ John Lipsky.
"Έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές, που έχει τη στήριξη τη δική μας και των Ευρωπαίων εταίρων μας, και αυτό το πρόγραμμα δεν προβλέπει καμία αναδιάρθρωση ή αναμόρφωση (reprofiling) ή οτιδήποτε άλλο", είπε ο Lipsky σε συνέντευξή του στη Γαλλία με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου του G8 στο Ντοβίλ της Γαλλίας απορρίφθηκε, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Όλι Ρεν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, όσο και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας έχουν θέσει ζήτημα συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και μάλιστα επιτακτικά τις τελευταίες μέρες.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι εκφράζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε ένα "credit event"», είπε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρομπάι. Με την έκφραση «credit event» εννοεί βεβαίως χρεοκοπία. Και όταν στην Ευρώπη μιλούν για χρεοκοπία στο νου τους έχουν, προφανώς, την Ελλάδα...
Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις Γιούνγκερ;
“Εάν η εκταμίευση από το ΔΝΤ της δόσης του Ιουνίου για Ελλάδα στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ ενδεχομένως προσδοκά ότι οι Ευρωπαίοι θα αναπληρώσουν τη συμμετοχή του”.Αυτή η δήλωση του προέδρου του Eurogroup προκάλεσε έντονη ανησυχία τόσο στους κόλπους των Ευρωπαίων όσο και στις αγορές, ενισχύοντας το αίσθημα της ανασφάλειας για την πορεία της κρίσης στην Ελλάδα. Ο αναλυτής της JP Morgan, David Mackie επισημαίνει ότι ο Juncker θέλει να περάσει ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές για το πως πρέπει να χειριστεί η ΕΕ το ελληνικό πρόβλημα. Από την άλλη, σύμβουλος της Μέρκελ προτείνει για την Ελλάδα μια νέα πρόταση που περιλαμβάνει το συνδυασμό haircut και μείωσης του επιτοκίου.
Ο αναλυτής της JP Morgan Mackie θεωρεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη γιατί ο Juncker έκανε αυτές τις δηλώσεις και ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Φαίνεται όμως ότι αναδεικνύοντας το βαθμό δυσκολίας των ελληνικών προβλημάτων σε περίπτωση που το ΔΝΤ σταματήσει τις δόσεις στην Ελλάδα, ήθελε να αναδείξει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Εμφανώς θέλει να κάμψει τις εκροές από τη βοήθεια της Ελλάδας χωρών που αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, θέλει να κλείσει και το μέτωπο της ΕΚΤ, η οποία εσχάτως έθεσε βέτο σε οποιαδήποτε σενάρια αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε άρθρο τους οι Financial Times Γερμανίας ισχυρίστηκαν ότι η Γερμανία και οι άλλοι χρηματοδότες θα έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην ελληνική πολιτική. Επομένως μπορούν στην αρχή να χαμηλώσουν τα επιτόκια και εάν η κατάσταση στην Ελλάδα εξελιχθεί καλύτερα από ότι σχεδιαζόταν να τα αυξήσουν. Παράλληλα επειδή η Ελλάδα ανήκει εν μέρει στη Γερμανία θα μπορούσαμε να προωθήσει την ανάπτυξή της μέσω στοχευμένων επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι Γερμανοί πιστεύουν ήδη σήμερα πως χάνουν τα λεφτά τους για την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η λύση της ευρωβοήθειας δεν είναι δωρεάν, αλλά κοστίζει πιο φθηνά από μια χρεοκοπία.
Διαφορετικά, σύμφωνα με τον Mackie, ο Juncker προσπάθησε να πιέσει τους Ευρωπαίους να έλθουν γρήγορα σε μία συμφωνία για την πρόσβαση της Ελλάδας στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), αφού το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη φαίνεται διχασμένη αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάταξης χρέους και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει σε ολόκληρη τη ζώνη.
Ωστόσο ,εκτιμάται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη έτοιμα «εναλλακτικά σενάρια» σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση οδηγηθεί σε ήπια ή μη αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό διότι οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο.
Πηγές που επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από την ΕΚΤ μία από τις λύσεις που βρίσκει σύμφωνους πολλούς στη Φρανκφούρτη είναι η αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ όταν λήξουν αυτά που έχουν ήδη εκδοθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό οι πιστωτές της Ελλάδας θα δεσμευτούν να ανανεώσουν τα ομόλογα τους όταν αυτά λήξουν συντηρώντας το δανεισμό της χώρας. Αυτή η λύση, θα πρέπει απαραίτητα να γίνει με την συναίνεση των πιστωτών και να μη θεωρηθεί ότι γίνεται υπό συνθήκες υποχρέωσης, καθώς τότε οι αγορές θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για χρεοκοπία επισημαίνουν οι αναλυτές.
Ο Mackie καταλήγει στο ότι η Ελλάδα δε θα αφεθεί να χρεοκοπήσει, αλλά θα πρέπει να της εξασφαλιστεί μεγαλύτερο ποσό από τον EFSF, κι ας εσχάτως μαθαίνουμε ότι γίνεται συζήτηση στα παρασκήνια των Βρυξελλών για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία τάραξε τα νερά γι' αυτόν τον κίνδυνο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «το σενάριο βρίσκεται πλέον στο τραπέζι»!
“Εύκολο να το λες δύσκολο να το κάνεις όμως”, σημειώνει ο Mackie.
Νέα πρόταση στο "τραπέζι"
Την κρίσιμη αυτή ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων συναντώνται με τον Πρόεδρο της Δημοκαρτίας, νέες προτάσεις πέφτουν στο "τραπέζι" ως λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα δια στόματος του οικονομικού συμβούλου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.
Ο Peter Bofinger μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμβούργο πρότεινε για την Ελλάδα "κούρεμα" 40% σε συνδυασμό με μείωση των επιτοκίων, δηλαδή μετρατροπή του ελληνικού χρέους σε ομόλογα της περιφέρειας με επιτόκιο σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τον Bofinger, όσο υψηλότερα τα επιτόκια, τόσο πιο δύσκολο είναι για τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους. "Θα πρέπει να είναι προς το γερμανικό συμφέρον να μειωθεί όλο αυτό το βουνό χρέους", τόνισε ο σύμβουλος της Μέρκελ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως "τιμωρία" το επιτόκιο που καταβάλλει τώρα η Ελλάδα, το οποίο "βλέπει" ότι θα φτάσει τα 400 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το ταμείο της ευρωζώνης διαθέτει 500 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr