Ειδικότερα, κατά την αξιολόγηση των τελευταίων ημερών τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσαν πως τα μέτρα δημοσιονομικής εξοικονόμησης ύψους 26 δισ. ευρώ που ενέταξε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν επαρκούν, καθώς σε πλήρη ανάπτυξη θα οδηγούσαν σε μείωση του ελλείμματος κατά 16 δισ. ευρώ και όχι σε προσαρμογή 26 δισ. ευρώ.
Οι αποκλίσεις οφείλονται στο ότι πολλές εκ των παρεμβάσεων ήταν διπλοεγγεγραμμένες, δηλαδή περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό περισσότερων του ενός υπουργείων. Η διαπίστωση αυτή αφορούσε κυρίως τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Ακόμη, η τρόικα θεώρησε πως η αλλαγή του μακροικονομικού σεναρίου δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες στο σκέλος των εσόδων, κα ζήτησε πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας.
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που συνεχίσθηκαν έως και αργά το βράδυ της Τρίτης τα στελέχη της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τα 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ που αναζητούνται για την κάλυψη της τρύπας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Τα μέτρα αυτά που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ αναμένεται να εξασφαλισθούν από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων, την μείωση των ελλειμμάτων των κοινωνικών φορέων, την περαιτέρω μειωση των δαπανών των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και από εξοικονομήσεις στον χώρο της υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε πως το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι τις 24 Ιουνίου.
Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων απαιτεί η τρόικα
Την άντληση 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από τα τέλη Μαΐου έως και τον Δεκέμβριο του 2012 προκειμένου να ανταποκριθεί στην αξίωση της τρόικας.
Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου, η χώρα μας είχε την υποχρέωση να αντλήσει από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 15 δισ. ευρώ εντός της περιόδου 2011-2013.Πλέον, η περίοδος των 930 ημερών μειώθηκε στις 565 ημέρες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται πως δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας μία λίστα με ένα πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πιο «τολμηρό», σύμφωνα με δηλώσεις του Βέλγου υπουργού οικονομικών Ντ. Ρέιντερς, μετά το Ecofin.
Πηγές από την ελληνική πλευρά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη την Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε μία νέα εκτίμηση για τα έσοδα που θα συγκέντρωνε το δημόσιο από την πώληση των συμμετοχών του στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, ποιες είναι περισσότερες "ώριμες" προς πώληση και την πρόσληψη συμβούλων για όλες μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, προτεραιότητα θα δοθεί στις εξής αποκρατικοποιήσεις:
- Στην πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.
- Στη διάθεση του 17% της ΔΕΗ και στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% στο 34%.
- Στην μείωση της συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%.
- Στην πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει το Δημόσιο.
- Στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και στην σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας.
- Στην πλήρη πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.
- Στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
- Στην πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙAΟΣΕ. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ ύψους 2 δισ. ευρώ.
- Στην πώληση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr