Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η ευρωπαική περιφέρεια πάντως φαίνεται πως "διχάζεται" ως προς το ενδεχόμενο νέου πακέτου στήριξης προς τη μία εκ των PIGS, ύστερα από την απογοήτευση που εξέφρασαν οι επικεφαλείς της τρόικας σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς έπειτα από σαρωτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν οι εμπειρογνώνονες της τρόικας κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, διαπίστωσαν πως η Ελλάδα τον τελεευταίο καιρό δεν ανταποκρινόταν επαρκώς στους όρους του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Με την εξασφάλιση της 5ης δόσης του ελληνικού δανείου να "αιωρείται", το σημερινό Eurogroup θεωρείται ιδιαίτερεα κρίσιμο για τη χώρα, πόσο μάλον τη στιγμή που οι "φωνές" υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ολοένα και αυξάνονται, ενώ τα spreads εκεί που δείχνουν να υποχωρούν... εκεί πάλι παίρνουν την "ανιούσα".
Τι δήλωσαν Σόιμπλε - Γιούνκερ
Δεν απέκλεισε πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά παρέπεμψε στην έκθεση που καταρτίζει κάθε τρίμηνο η τρόικα και από την οποία θα κριθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε. Σε περίπτωση που αποφασιστεί πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, είπε ο κ. Σόιμπλε, "ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι ότι την ώρα που η κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης βοηθάει την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ο ιδιωτικός τομέας αποσύρεται όλο και περισσότερο". Αυτό κατά τον κ. Σόιμπλε οδηγεί σε μετακύληση του βάρους από τους ιδιώτες στους φορολογούμενους. "Για αυτό και χρειαζόμαστε εδώ μία σαφή ρύθμιση, εάν υπάρξει επιμήκυνση τότε επιμήκυνση για όλους", είπε ο κ. Σόιμπλε.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το ζήτημα της Ελλάδας, αλλά δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012. "Για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012" λέει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur (Μίνχνερ Μέρκουρ 14.05.11). Ασκώντας πίεση στην Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι "η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου (των 110 δισ. Ευρώ), καθώς και οι επόμενες".
Επισημαίνοντας την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι "το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρ. Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή - παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει".
Αναφορικά με τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι αφορούσε την προετοιμασία εν όψει των Συνόδων G-7 και G-20. "Δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους της. Είχα παρακαλέσει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να λάβει μέρος στη συνάντηση προκειμένου να του καταστήσουμε σαφείς τις προσδοκίες μας", εξηγεί ο κ. Γιούνκερ.
Όσο για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον ίδιο λέει πως "όταν έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έπρεπε να το διαψεύσω. Όχι επειδή κάτι τέτοιο με ευχαριστεί, αλλά επειδή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν είχε κλείσει ακόμη. Όταν λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, έπρεπε να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική διάψευση".
Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αντικρούει με έμφαση τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. "Θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου- επ' αόριστον, δηλαδή-θα λέω ότι μία έξοδος ή αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση", λέει ο κ. Γιούνκερ. Ταυτόχρονα στιγματίζει και ορισμένες συμπεριφορές στην Ευρωζώνη. "Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα. Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους", καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.