Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επεσήμανε ότι η κρίση χρέους ορισμένων χωρών της Ε.Ε. δεν αποτελεί και κρίση για το ευρώ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής στο νομισματικό καθεστώς της ευρωζώνης που θα επιτρέπει αναπροσαρμογές ανάλογα με τα οικονομικά θεμελιώδη των χωρών.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ότι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις όσον αφορά την επαναχρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012 θα ληφθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Ο Ρεν δήλωσε ότι «είναι πρώιμο να συζητούμε για νέο ελληνικό πακέτο» βοήθειας καθώς και επίσης ότι «είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα μεγέθη επαναχρηματοδότησης» του επόμενου έτους.
Συνεχίζονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης
Την ίδια στιγμή, και ενώ νέες φήμες έχουν μπει στο "παιχνίδι", η σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχίζεται, με τους μεν να τάσσονται υπέρ του παραπάνω ενδεχομένου, και τους δε να τη θεωρούν ως τετελεσμένο γεγονός.
Παρόλο που οι αγορές το "ζητούν", ωστόσο ο οικονομικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς αποκλείει το ενδεχόμενο της αναδιαρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο "οικειοθελούς" αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση της ωρίμανσης των τίτλων, υπογράμμισε ότι τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης Ζ. Κ. Τρισέ όσο και η Standard and Poors τάσσονται εναντίον μιας τέτοιας επιλογής.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για ακόμη μία φορά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Le Figaro", τόνισε ότι μία πιθανή ελληνική αναδιάρθρωση θα επέφερε υψηλότερα επιτόκια για όλα τα μέλη της ευρωζώνης και θα προακλούσε ζημίες από το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
Ωστόσο, διευκρινίζοντας και αυτή με τη σειρά της ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί γαι την Ελλάδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα είναι πολύ δύσκολο να βγει στις αγορές το 2012, καθώς ήδη οι στόχοι του προϋπολογιμού δεν έχουν σε καμία περίπτωση επιτευχθεί.
"Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιήσει τις δικές της πηγές το συντομότερο δυνατόν, κυρίως θέτοντας σε ισχύ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.
"Έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση με το ESFS και το ESM» δήλωσε διευκρινίζοντας πως το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Ecofin την Δευτέρα", πρόσθεσε η ίδια.
Στον αντίποδα, αναδιάρθρωση έως το 2012 "βλέπει" ο στρατηγικός αναλυτής Alan Ruskin της Deutsche Bank. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο ίδιος χαρακτήρισε "αναπόφευκτο" το παραπάνω ενδεχόμενο τονίζοντας: "Είναι απλά θέμα περιχαράκωσης για όλα τα μέρη που ζημιώνονται. Αυτό που πρόκειται να συμβεί τώρα είναι η ιδέα η Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση σήμερα ώστε να μην χρειαστεί να πάει στις αγορές το 2012. Εν τω μεταξύ, στόχος είναι να κρατήσουν το πιστόλι στον κρόταφο όσων βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα, ώστε να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους».