Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το χρονικό περιθώριο προσαρμογής που τέθηκε μέσω του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος στη χώρα για τη μείωση του ελλείμματος είναι ασφυκτικό, ενώ η οικονομική ύφεση που απέδωσαν τα μέτρα λιτότητας κατέστησαν τους στόχους που τέθηκαν ουτοπικούς.
Το περσινό «σοκ» που δέχθηκε η ελληνική οικονομία οδήγησε στην αποτυχία μείωσης του ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο για την περυσινή χρονιά , καθώς το 2010 έκλεισε σύμφωνα με τη Eurostat με το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10,5% δημιουργώντας μία «τρυπα» κάμποσων δισεκατομμυρίων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σημαντικός χρόνος χάθηκε όταν ήδη από την αξιολόγηση του περασμένου Φεβρουαρίου οι ξένοι εμπειρογνώμονες είχαν επισημάνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη αυτής της απόκλισης, αλλά όλα τα βλέμματα τότε ήταν στραμμένα στις εξελίξεις στην Πορτογαλία.
Τα πράγματα βέβαια «σκουραίνουν» εφόσον ληφθεί υπ'όψιν ο κανόνας ασφαλείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση για το έλλειμμα, όπου για προσαρμογή 1 δις. Ευρώ απαιτούνται 3 δις. Ευρώ. Η κατά γράμμα εφαρμογή του κανόνα θα οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων 6,6 δις. Ευρώ, μόνο για φέτος! Τα δύσκολα μάλιστα έρχονται τις επόμενες χρονιές, όπου για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος στο 6,5% το 2012, και ακολούθως στο 4,8% το 2013 και στο 2,6% το 2014 ( χρονιά που σηματοδοτεί «στα χαρτιά» την επιστροφή στις αγορές) απαιτείται μία πραγματική υπέρβαση. Το απόλυτα λογικό συμπέρασμα είναι πως «δε βγαίνουμε». Οι άνθρωποι της τρόικας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια επέκτασης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος, προκειμένου να επιμεριστεί με πιο ομαλό τρόπο το βάρος του.
Τα κλιμάκια της τρόϊκας στην «επίσκεψη» που πραγματοποιούν εντόπισαν αστοχίες στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς οι φορείς του κράτους αδυνατούν να περιορίσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους. Ειδικότερα, τα «παράπονα» της τρόικας εστιάζονται στην μη τήρηση του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του κράτους, στην υστέρηση των εσόδων, στην καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων (που δεν θα ξεπεράσουν κατά πως φαίνεται το πενιχρο 1 - 1,5 δις. Ευρώ μες στη χρονιά) , στην «κωλυσιεργία» της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της προώθησης της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Τα δρακόντεια μέτρα στα οποία αναμένεται να καταλήξουν κυβέρνηση και τρόικα θα επιχειρήσουν να «γεμίσουν το σακούλι» της κυβέρνησης, μέσα από μία σειρά μεταρρυθμίσεων με σκοπό την μείωση των λειτουργικών εξόδων σε νευραλγικούς τομείς όπως το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεπικουρούμενες από μία σειρά εισπρακτικών μέτρων με στόχο την αύξηση των εσόδων.
Αναλυτικότερα, η τρόικα έχει «σκληρύνει» τη στάση της. Θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη μείωσης των μισθολογικών δαπανών στους δημόσιους φορείς και βλέποντας ότι η προσέγγιση των μετατάξεων δεν αποδίδει καρπούς, έθεσε επί τάπητος και το τελευταίο της «χαρτί», αυτό της απόλυσης του 1/3 του υπαλλήλων (45.000 τον αριθμό) που απασχολούνται με συμβάσεις αόριστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Από μία τέτοια κίνηση αναμένεται να εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει επιμένει πως μπορεί να εξοικονομήσει μέσα από τις μετατάξεις σε κενές θέσεις του «στενού» δημόσιου τομέα, μέσα από τη μείωση κατά 50% των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και μέσα από την μείωση της αναλογίας προσλήψεων/αποχωρήσεων από 1 προς 5 σε 1 προς 7 ή ακόμη και 1 προς 10.
Παράλληλα, η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να διευρύνει την εφαρμογή του «ελαστικού» 8ωρου, σύμφωνα με το οποίο ένας εργαζόμενος απασχολείται υπερωριακά, χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή, ακόμα και για διάστημα 8 μηνών κατ' έτος και ο επιπλέον χρόνος του επιστρέφεται υπό μορφήν ρεπό, ή μειωμένου ωραρίου κατά το 4μηνο που απομένει. Πιέζει επίσης προς την καθυστέρηση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ζητώντας αυτή η μετατροπή να επέρχεται μετά από τέσσερις συμβάσεις ή 36 μήνες συνεχούς απασχόλησης ( από τρεις μήνες ή 23 μήνες, που ήταν πριν, αντίστοιχα.) Από τη μεριά της η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συρρίκνωση των φορέων του δημοσίου κατά 30% - 50% εως το 2015, με απώτερο στόχος την εξοικονόμηση 1 δις. Ευρώ.
Υπο συζήτηση είναι μία σειρά επίσης μία σειρά από «καυτά» ζητήματα όπως το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις. Ευρώ και εκποίησης δημόσιας περιουσίας που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.Όλα αυτά εν αναμονή της συνάντησης της Τρόικας με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη την Τετάρτη όπου θα αναζητηθεί λύση στα ελλείμματα και τις «μαύρες τρύπες» που εντοπίζονται στο Ασφαλιστικό και προκαλούνται από τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση της ανεργίας.