Θα απαιτηθεί χρόνος για να αποδώσουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τόνισε ο διευθυντής του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ο οποίος μιλώντας στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι δεν είναι σωστό να περιμένει κανείς άμεσα αποτελέσματα, ενώ επισήμανε ότι και οι τρεις χώρες έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν πλήρως τα δάνειά τους.
Οι παρατηρήσεις του κ. Μπλανσάρντ έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης με τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για το 2011. Σε αυτή αναφέρεται ότι το
ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 4,5% πέρυσι, και προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωσή του κατά 3% φέτος, ενώ εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε θετικό πρόσημο (1,1%) από το 2012. Παράλληλα ο πληθωρισμός, που ήταν 4,7% το 2010, προβλέπεται να μειωθεί σε 2,5% το τρέχον έτος και σε 0,5% το επόμενο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παρουσίασε μείωση κατά 10,4% πέρυσι, προβλέπεται να μειωθεί κατά 8,4% το 2011 και κατά 7,1% του χρόνου, ενώ για την ανεργία, που ανήλθε σε 12,5% πέρυσι, προβλέπεται να αυξηθεί σε 14,8% το τρέχον έτος και να φθάσει στο 15% το 2012.
Γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 4,5% αν και, όπως επισημαίνεται, αυτή παραμένει ασύμμετρη καθώς στον ανεπτυγμένο κόσμο ο ρυθμός θα κινηθεί στο 2,5% ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα φθάσει στο 6,5%.
Ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνεται ότι η ανεργία παραμένει υπερβολικά υψηλή, και τονίζεται ότι οι μεγάλες οικονομίες της γηραιάς ηπείρου (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία) εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία τονίζεται ότι θα συνεχίσουν τα προγράμματα εξυγίανσης. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι το δίδαγμα από την κρίση στην ευρωζώνη, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι η ανάγκη πανευρωπαϊκής προσέγγισης των προβλημάτων, κάτι που στον βαθμό που έχει μέχρι τώρα γίνει, συνέβαλε στην αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης. Σημειώνεται, επίσης, η αποτελεσματικότητα της ρευστότητας που προσέφεραν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr