"Πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο", στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί οικονομική βοήθεια, φέρεται να δήλωσε σύμβουλος ηγέτη κράτους-μέλους της ΕΕ.
Πάντως, πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν νωρίτερα την Τετάρτη ότι δεν έχουν υπόψη τους συγκεκριμένη συζήτηση για αναδιάρθρθωση του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, αποκρατικοπιήσεις, ΔΕΚΟ, έλλειμμα 2010 και μέτρα αποτελούν την ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόϊκας. Την ώρα που η Ελλάδα "βάλλεται" από παντού, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να την υποβαθμίζουν και να την απειλούν με νέες υποβαθμίσεις, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης ολοένα και να ενισχύονται και τα στοιχεία να κάνουν λόγο για "εκίναξη" του περσινού ελλείμματος πάνω από το 10% του ΑΕΠ, η τρόϊκα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την απόλυτη δέσμευσή της ότι θα θα φέρει εις πέρας όλα όσα είχε υποσχεθεί.
Ειδκότερα, στη σημερινή συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με την τρόϊκα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πορεία των εσόδων, στο πρόγραμμα των αποκρατικοπιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ, καθώς και στα δημοσιονομικά μέτρα της επόμενης τριετίας.
Παράλληλα, στο "στόχαστρο" της τρόϊκας θα βρεθεί το διευρυμένο έλλειμμα του 2010, το οποίο “κλείδωσε” στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή θα συζητηθούν και οι λόγοι που οδήγησαν σε αύξηση των δαπανών, καθώς αποκαλύφθηκαν πρόσθετες υποχρεώσεις φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, θα τεθούν επί "τάπητος" τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα για να ισορροπήσει τις δημοσιονομικές απώλειες του προηγούμενου έτους.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να εξετασθεί ο προγραμματισμός των επομένων μηνών και οι εισπρακτικοί στόχοι. Τόσο η τρόικα, όσο και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πως το κλίμα παραμένει αρνητικό και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις, ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει να βρεθούν έσοδα που θα κατευθυνθούν το συντομότερο δυνατόν στην μείωση του χρέους.
Η τρόικα θα ενημερωθεί και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-15, η εφαρμογή του οποίου όμως προϋποθέτει την ολοκλήρωση παρεμβάσεων που βρίσκονται την παρούσα περίοδο σε εξέλιξη. Τέλος, θα υπάρξει συζήτηση για την βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ΔΕΚΟ. Η εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων και κυρίως ο ρυθμός μείωσης των εξόδων τους δεν ικανοποιεί τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλέον ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των υπέρογκων ελλειμμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr