«Στο αποκορύφωμα της κρίσης ήταν σημαντικό να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η μετάδοση και σε άλλες χώρες», είπε ο κ. Ισινγκ, ένας από τους αρχιτέκτονες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Όταν όμως οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό μπορεί να γίνει με περικοπή χρέους ή με επιμήκυνση των ομολόγων», προσθέτοντας: «όπως και να λογαριάζει κανείς τους αριθμούς, η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη».
Μία επιμήκυνση θα είναι ομαλότερη από την περικοπή εκτίμησε ο κ. Ισινγκ. «Οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους, απλώς θα πάρουν τα λεφτά τους αργότερα».
Ο κ. Ισινγκ απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ. «Τέτοιου είδους συζητήσεις είναι περιττές και εκτός πραγματικότητας. Για να εκδιωχθεί μία χώρα χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο ομόφωνα. Κανείς υποψήφιος δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του».
Ο κ. Ισινγκ χαρακτήρισε μία εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «οικονομική και πολιτική αυτοκτονία».
Οπως τόνισε, η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να διασωθεί από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης. «Η Πορτογαλία έχει ακόμα μια πιθανότητα να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr