Η Citi εξέτασε τον αντίκτυπο στα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας για το 2012-13 ευρωπαϊκών τραπεζών, σε περίπτωση που υπάρξει haircut των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας κατά 40%, της Πορτογαλίας κατά 15%, της Ιρλανδίας κατά 10% και της Ισπανίας και της Ιταλίας κατά 5%.
Όπως κατέληξε ο οίκος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 τόσο της γερμανικής Commerzbank όσο και της Εθνικής Τράπεζας, σχεδόν θα εξαλειφθεί μέχρι το 2012, ενώ για την ΕΤΕ, ενδέχεται ακόμα και να «γυρίσει» στα αρνητικά. Όπως σημειώνεται, η Εθνική θα χρειαζόταν κεφάλαια ύψους 5,9 δισ. ευρώ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, ενώ η Commerzbank θα χρειαζόταν κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η Nomura εκτιμά ότι το haircut στα ελληνικά ομόλογα θα είναι της τάξης του 60% και πως οι δείκτες των «κακών» δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών θα τριπλασιαστούν από τα τρέχοντα επίπεδα, με τις ζημιές να ξεπερνούν το 50%. Όπως σημειώνει ο οίκος, το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος που θα έχουν οι τράπεζες να απορροφήσουν τις απώλειες αυτές. Εάν έχουν τρία χρόνια στη διάθεσή τους, τότε οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν περαιτέρω κεφάλαια. Όμως εάν οι απώλειες πρέπει να «γραφτούν» άμεσα, τότε οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους βάση για να αγγίξουν το μίνιμουμ του 4%.
Καλά, όλα αυτά, φαίνεται να λέει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ηuw van Steenis, ο οποίος εμμέσως αλλά σαφώς, διαμηνύει πως τα ευρωπαϊκά stress tests δεν είναι τίποτε άλλο από μία φάρσα! Ο αναλυτής επιβεβαιώνει πως σε αυτά τα τεστ «κοπώσεως» των τραπεζών, δεν θα συμπεριληφθούν τα haircuts στα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου.
Συγκεκριμένα θέτει το εξής ερώτημα: Tα stress tests, θα συμπεριλαμβάνουν τα haircuts στα ομόλογα της περιφέρειας; Η απάντηση: Ρωτήσαμε και μας είπαν τελικά πως: Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί είναι ότι τα τεστ δεν πρόκειται να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε «συζήτηση» που αφορά τον εθνικό κίνδυνο, για ευνόητους λόγους, ούτε καν το τεράστιο σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα και άλλες αδύναμες χώρες.
K.E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr