Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα συμβάλλει με 8,4 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό δάνειο των 40 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται αν τελικά δοθεί να προκαλέσει αντιδράσεις στους συντηρητικούς Γερμανούς ψηφοφόρους, ενόψει των εθνικών εκλογών στη χώρα, καθώς οι τελευταίοι είναι σε συντριπτικό βαθμό αντίθετοι στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα.
Η Ισπανία θα συνεισφέρει 3,6 δισ. ευρώ στο μηχανισμό διάσωσης για την Ελλάδα, εάν η χώρα αποφασίσει να τον ενεργοποιήσει, είπε τη Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Μαδρίτη, ο Diego Lopez Garrido είπε ότι ο μηχανισμός βοήθειας για την Ελλάδα είναι εμφανώς θετικός για τις αγορές.
Η Ολλανδία θα συνεισφέρει 1,8 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
-Γαλλία : 6 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 65,4 εκατομμυρίων, 92 ευρώ ανά Γάλλο.
-Ιταλία : 5,4 δισ.ευρώ, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, 90 ευρώ ανά Ιταλό.
-Πορτογαλία : 775 εκατομμύρια ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Πορτογάλο.
Νωρίτερα το R έγραφε:
Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα, στη σκιά του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα, ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες που έχουν απομείνει, κυρίως όσον αφορά στα ποσά των δανείων τα χρόνια αποπληρωμής, καθώς και οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης.
Χθες οι κ.κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν συνολική βοήθεια ύψους έως 30 δις. ευρώ με τη μορφή διμερών δανείων από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, μέσω της ΕΚΤ, με την Ελλάδα να είναι σε θέση να επιλέξει είτε σταθερό επιτόκιο περίπου 5% για τρία χρόνια ή κοντά στο 4% για κυμαινόμενο. Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, τα χρήματα βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας, εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται επιπλέον συμμετοχή του ΔΝΤ, με δάνειο ύψους 13 έως 15 δισ. ευρώ, με χαμηλότερο από 5% επιτόκιο.
Τι αποφάσισε το Eurogroup
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο μηχανισμός είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί εάν η Αθήνα το ζητήσει.
Η απόφαση προβλέπει να διατεθούν για τον πρώτο χρόνο συνολικά 30 δισ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τις εξελίξεις, ενδέχεται να διατεθούν και νέα δάνεια.
Τα επιμέρους ποσά θα αποφασιστούν μέσω της Κομισιόν, ανάλογα με τα ελληνικά αιτήματα και θα αποτέλεσουν αντικείμενο συζήτησης σε νεότερη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.
Η φόρμουλα, που θα είναι στα πρότυπα του ΔΝΤ αλλά «προσαρμοσμένη», προβλέπει επιτόκιο που θα βρίσκεται κοντά στο 5% για τα τρία πρώτα χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό, για την ενεργοποίηση πάντως του οποίου δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση -όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εurogroup.
Στόχος του «περιεκτικού προγράμματος», όπως ανέφερε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, είναι να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία των πρώτων τριών μηνών του έτους για το ελληνικό έλλειμμα.
Παπανδρέου: Η στήριξη υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Ο μηχανισμός στήριξης υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν η ύπαρξή του και μόνο δεν πείσει τις αγορές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη σκιά του έκτακτου Eurogroup με θέμα την παροχή βοήθειας προς στην Ελλάδα..
Ο μηχανισμός στήριξης δεν ήταν και δεν είναι η πρώτη επιλογή, «αλλά βεβαίως αν χρειαστεί υπάρχει» δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί» υπογραμμίζει.
Σαμαράς: Καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσουμε
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε με το 'σχέδιο στήριξης' είναι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ ότι μετέτρεψε μία ελεγχόμενη κρίση ελλείμματος σε κρίση δημόσιου δανεισμού.
«Περίσκεψη, διότι μεταξύ όλων των άλλων, υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να μας δοθεί βοήθεια από θέση αδυναμίας και να μας ζητηθούν νέα σκληρότερα μέτρα. Είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από κάποιον Ευρωπαίο εταίρο μας. Νέα σκληρότερα μέτρα, όμως, δεν τα αντέχει σήμερα ούτε η Κοινωνία μας ούτε η Οικονομία μας.
Στρος - Καν: Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνδράμει στη βοήθεια της Ελλάδας, εάν χρειαστεί
"Χαιρετίζω τη δήλωση για το σχέδιο οικονομικής υποστήριξης που θα παρασχεθεί από τις χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα, όταν αυτό χρειαστεί, για να προφυλαχθεί η σταθερότητα σε όλη τη ζώνη του ευρώ" αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.
"Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των χωρών της ζώνης του ευρώ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό" προστίθεται στην ανακοίνωση του κ. Στρος-Καν.
"Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή, περιλαμβανόμενης μιας συμφωνίας μέσω πολυετούς διευθέτησης, όταν θα υπάρξει ανάγκη και θα ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές" αναφέρεται στη συνέχεια στην ανακοίνωση του κ. Στρος-Καν.
Και καταλήγοντας ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει " Μια ομάδα του ΔΝΤ θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα".
Λαγκάρντ: Πολύ συγκεκριμένο το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας
Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη είναι μια τεχνική συμφωνία, η οποία καθιστά σαφές ότι θα συνεισφέρουν όλα τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.
«Είναι μια τεχνική συμφωνία, που είναι πολύ συγκεκριμένη και επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν ποιος συνεισφέρει τι», ανέφερε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους.
Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός ενδεχομένως να αποτελέσει το μεγαλύτερο πολυμερές πακέτο διάσωσης που έχει χορηγηθεί ποτέ.
Ισπανική προεδρία: Με τη συμφωνία του Eurogroup ενισχύεται η ζώνη του ευρώ
Με τη συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους της ευρωζώνης για τους όρους χορήγησης μιας ενδεχόμενης βοήθειας στην Ελλάδα ενισχύεται η ζώνη του ευρώ, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
"Οι αγορές και η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να χορηγήσουμε μια βοήθεια", σημείωσε η υπουργός.
Με τη συμφωνία του Eurogroup "ενισχύεται η ζώνη του ευρώ και δίδεται έμφαση στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν", συνέχισε η ίδια, κρίνοντας σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή υιοθετήθηκε ομόφωνα.
Μπίνι Σμάγκι (ΕΚΤ): Εγγύηση ασφάλειας για το ευρώ
Η βοήθεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το ευρώ, τονίζει ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας – με τη χορήγηση διμερών δανείων από τα κράτη μέλη – το μέλος της ΕΚΤ εκτιμά ότι η απόφαση αυτή απέτρεψε στην Ευρώπη αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
«Aποφύγαμε αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ με τη Lehman», σημειώνει. «Το ευρώ στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος κάνει λάθος πληρώνει τις συνέπειες και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Βοηθήσαμε την Ελλάδα να το κάνει και αυτό δίνει μια εγγύηση ασφάλειας για το νόμισμα.»
Σύμφωνα με τον Μπίνι Σμάγκι, χωρίς τη συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση σε άλλες χώρες και θεσμούς.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τονίζει επίσης ότι το συμβούλιο της τράπεζας θα εργαστεί σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των δημόσιων οικονομικών και των διαρθρωτικών αποκλίσεων, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τους μηχανισμούς εποπτείας.
Κοινή δήλωση του Eurogroup
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν τους όρους της οικονομικής στήριξης που θα δοθεί στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ.
Οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να παράσχουν χρηματοδότηση μέσω διμερών δανείων, υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, να εργάζονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με τις ελληνικές αρχές σε ένα κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα. Παράλληλα, οι χώρες του ευρώ θα κάνουν τα αναγκαία βήματα, σε εθνικό επίπεδο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παράσχουν άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί.
Το κοινό πρόγραμμα αρωγής θα καλύψει περίοδο τριών ετών. Οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν το μερίδιό τους το οποίο θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 30 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί μαζί με το ΔΝΤ και με την συγχρηματοδότησή του.
Η οικονομική στήριξη για τα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί στη βάση αυτών που θα συμφωνηθούν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής.
Προκειμένου να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές, τα δάνεια από τις χώρες του ευρώ δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση χαριστικό χαρακτήρα. Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στην παροχή των δανείων είναι οι ενδεδειγμένες. Τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα βασίζονται σε Euribor τριμήνου. Για παράδειγμα, στις 9 Απριλίου, για ένα τριετές δάνειο με σταθερό επιτόκιο, το επιτόκιο θα ήταν γύρω στο 5%.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Εurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2010, το οποίο αποδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα αποδίδουν καρπούς.
Πως είδαν τα διεθνή μέσα τις χθεσινές εξελίξεις - Τι λένε οι αναλυτές
Το ενδιαφέρον τόσο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όσο και των αναλυτών προκάλεσαν τα αποτελέσματα της χθεσινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας καθορίστηκαν οι ακριβείς όροι του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσφέρουν 30 δισ. ευρώ στην κτυπημένη από το υψηλό χρέος Ελλάδα, με το ΔΝΤ να προσφέρει, εάν χρειαστεί, επιπλέον κεφάλαια. Τα μετρητά δεν χρειάζονται άμεσα. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν η Ελλάδα ξεμείνει από την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνη το χρέος της. Οι αγορές θα είναι ευχαριστημένες καθώς οι όροι του πακέτου βοήθειας είναι ξεκάθαροι», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Financial Times.
Τέλος στην αβεβαιότητα έβαλαν οι ηγέτες της ευρωζώνης με τη χθεσινή τους απόφαση, σημειώνουν σε τους άρθρο οι The New York Times. "Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και κατρακυλίσματος του ευρώ σε περίπτωση μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στην Ελλάδα", σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο σκληρά εργαζόμενος Έλληνας πρωθυπουργός απολαμβάνει μία νίκη σε έναν πόλεμο που εκτός από προκλήσεις κρύβει και μεγάλες ευκαιρίες για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό.
«Μετά από δύο μήνες με μπλόφες και απειλές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε επιτέλους τις αναλυτικές παραμέτρους του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας που είχε αποφασίσει να παρέχει στην Ελλάδα στις 11 Απριλίου», σημειώνει το περιοδικό Economist.
Θετική κρίνει τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας η Wall Street Journal, η οποία κάνει λόγο για κάθετη πτώση του κόστους εξασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ για τις θετικές επιπτώσεις της απόφασης των Ευρωπαίων εταίρων στο ενιαίο νόμισμα κάνουν οι The Times, οι οποίοι υπογραμμίζουν την εκτίναξη του ευρώ στα υψηλά μηνός, καθώς και τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια.
«Η Ελλάδα κερδίζει 45 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση» μεταδίδει το Bloomberg.
Ακόμη, ο επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Credit Agricole Corporate και Investment Bank στο Λονδίνο, David Keeble, δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το σχέδιο είναι ιδιαιτέρως θετικό. «Έχουμε πια συγκεκριμένους αριθμούς και αυτό ακριβώς ήθελε η αγορά», τονίζει, ενώ στηρίζει την αγορά ελληνικών ομολόγων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι «η αγορά δεν θα υποχωρήσει στο 5%, αλλά η διαπραγμάτευση θα γίνεται κοντά σε αυτό το επίπεδο. Ίσως περίπου 50 μονάδες βάσης υψηλότερα».
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα δεν έχει ζητήσει ακόμη την ενεργοποίησή του», αναφέρει το Reuters.
Ως θετικό βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, χαρακτηρίζει την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η Moody΄s Investors Service. Υπενθυμίζεται ότι η Moody΄s έχει θέσει αξιολόγηση A2 στην Ελλάδα με αρνητικό outlook.
Ως θετικό αλλά όχι καθοριστικό για την πορεία της Ελλάδας χαρακτηρίζει το πακέτο στήριξης ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή Chris Pryce της Fitch, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να «αρπάξει» την ευκαιρία και να χρησιμοποιήσει την οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να αντλήσει χρήματα από τις αγορές, με επιτόκιο τέτοιο, ύψους 5%, που προσφέρει η «ευρωβοήθεια».
«Είναι ξεκάθαρα ενθαρρυντικό το σχέδιο για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, αφήνει ανοικτά πολλά ερωτήματα», δήλωσε στο Reuters ο Pryce, ο οποίος προσθέτει ότι τα 30 δισ. ευρώ φτάνουν για το 2010, αλλά χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μία ενδεχόμενη χρηματοδότηση το 2011 και το 2012, καθώς εκεί επικεντρώνονται οι ανησυχίες.
Σημειώνεται ότι η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒΒ+», διατηρώντας αρνητικό outlook.
Ακόμη, ο αναλυτής υπογράμμισε ότι «θα παρακολουθούμε τις αγορές αλλά και τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας για τα επόμενα 1-2 χρόνια».
Αρνητικά στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης αναμένεται να λειτουργήσει το «πακέτο» στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τη BNP Paribas. Ειδικότερα, το τραπεζικό ίδρυμα εκτιμά πως, τώρα πια, οι χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε να μειώσουν το χρέος τους, καθώς η «ελληνική λύση» δημιουργεί «μαξιλάρι στις πλάτες των χωρών».
«Η αγορά ξέρει πια ότι μόλις το κόστος δανεισμού καποιας χώρας φτάσει τις 400 με 450 μονάδες βάσης, τότε ένα σχετικό σχέδιο στήριξης δεν είναι μακριά», τονίζει ο Paul Mortimer-Lee, αναλυτής στη BNP στο Λονδίνο.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Mortimer-Lee δεν πιστεύει ότι το πακέτο είναι αρκετό ώστε να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ειδικά σε μία εποχή, όπου είναι η χειρότερη για το ευρωπαϊκό νόμισμα. «Αν και το πακέτο δίνει μία «ανάσα» στην Ελλάδα, δεν αλλάζει τις μακροπρόσθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα».
«Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να επεκτείνει το ‘’ράλι’’ των διεθνών αγορών τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο David Cassidy, αναλυτής της UBS. «Είναι, αναμφισβήτητα, μεγάλος αριθμός», ανέφερε ο Cassidy, σχετικά με το πακέτο στήριξης της χώρας, τονίζοντας ότι είναι πολύ θετικό για την πορεία των αγορών.
«Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση», δήλωσε o επικεφαλής της τράπεζας UniCredit στο Reuters.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Αλεσάντρο Προφούμο ανέφερε ότι «αυτή ήταν μια πολύ σημαντική επέμβαση και κατά την άποψή μου ο κίνδυνος εξάπλωσης του προβλήματος είναι σημαντικά μικρότερος σήμερα». Ακόμη, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξάπλωσης του προβλήματος στην ανατολική Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει από την EKT να συνεχίσει τη σταδιακή διακοπή της υποστήριξης που προσφέρει στις εμπορικές τράπεζες φέτος παρά τα πρόσφατα προβλήματα.
«Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό βοήθειας. Είναι κάτι παραπάνω από ένα Bazoouka. Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό ζήτημα στη ρίζα του» επισημαίνει ο Stephen Jen, της BlueGold Capital Management LLP.
«Η Γερμανία αποδεικνύεται η χαμένη του ανταγωνισμού. Όλη αυτή η φασαρία και όλες οι συζητήσεις από την πλευρά της μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, να μην στηριχθεί η Ελλάδα είναι πλέον άχρηστες», δηλώνει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING.
Η Πορτογαλία έχει συμφέρον να βοηθήσει την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πορτογαλικό τύπο.
Παρά τις δημοσιονομικές της δυσχέρειες, η Πορτογαλία έχει συμφέρον να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ακόμη και αν χρειασθεί να δανεισθεί για να συμβάλει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης που αποφασίσθηκε χθες για την Ελλάδα, εκτιμά ο σημερινός τύπος της Πορτογαλίας.
"Το να ζητά κανείς από την Πορτογαλία να δώσει χρήματα στην Ελλάδα, ισοδυναμεί με το να ζητάει από τον ρακένδυτο να βοηθήσει τον γυμνό. Αλλά, παρά ταύτα, αυτή είναι η σωστή στάση, η μόνη δυνατή, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον", γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Diario Economico.
Η Πορτογαλία κατέγραψε το 2009 δημόσιο έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ για χρέος 126 δισεκατομμυρίων ευρώ (76,6% του ΑΕΠ). Για το 2010, η Πορτογαλία θα δανεισθεί περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια για να το χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δημόσιου ινστιτούτου για το χρέος.
Σε σημείωμά του το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας επισημαίνει ότι "η εγγύηση οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, βασική προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα κάθε χώρας, απαιτεί την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Η Πορτογαλία θα συμμετάσχει στην κοινή αυτή προσπάθεια, σε αναλογία που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της στο κεφάλαιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (2,58% εκτός της Ελλάδας), σύμφωνα με το υπουργείο.
Αυτή η συμβολή ανέρχεται σε περίπου 775 εκατομμύρια ευρώ, δηλαγή "77 ευρώ ανά Πορτογάλο", επισημαίνει η εφημερίδα Diario de Noticias.
"Η κίνηση αυτή είναι σημαντική, όχι εξαιτίας του ύψους του ποσού της βοήθειας καθαυτής, που δεν αποτελεί παρά σταγόνα νερού στην τρύπα των ελληνικών λογαριασμών, αλλά διότι θα φρενάρει τις ορέξεις των κερδοσκόπων, οι οποίοι, τον τελευταίο καιρό προκάλεσαν την αύξηση του κόστους του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, στοιχηματίζοντας επί όποιου θα έπεφτε πρώτος", γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της για να καλύψει αυτόν τον δανεισμό.
Εδώ και ένα μήνα, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, επικαλούμενος την "εύθραυστη κατάσταση της Πορτογαλίας".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr