Στο σκέλος των δαπανών, εξετάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.
Νωρίτερα το R μετέδιδε:
Στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα Τετάρτη κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα έχει επαφές με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι (και όχι στις 12.30 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί).
Το κλιμάκιο, αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των δαπανών του προϋπολογισμού σε μηναία βάση αλλά και για τον προσανατολισμό των φορολογικών ελέγχων σε τομείς με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, η βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, η υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά υπουργείο, η ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού και ο εκσυγχρονισμός και η λογιστική παρακολούθηση on line του προϋπολογισμού μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ).
Όσον αφορά τα θέματα φορολογίας, θα συζητηθούν τα συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων, ο τρόπος κατάρτισης και το περιεχόμενο των στρατηγικών προγραμμάτων, τα συστήματα προσανατολισμού των φορολογικών αρχών σε χώρους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, η διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, κλπ.
Τέλος, θα συζητηθεί το θέμα του διοικητικού κόστους ανά φορολογική αρχή και παραγόμενο έργο.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.
Έντονο παρασκήνιο
Σε δυσθεώρητα ύψη εκτοξεύθηκαν την Τρίτη τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, ξεπερνώντας έως και τις 400 μονάδες βάσης, στον απόηχο της έντονης φημολογίας για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στήριξης της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και των πληροφοριών για έλλειμμα που ξεπερνά το 14%.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA o Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατες» τις όποιες φήμες για αλλαγή της συμφωνίας και διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η χώρα μας να προχωρήσει σε ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.
«Δε μας συμφέρει να γίνεται συζήτηση γύρω από το μηχανισμό», είπε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στην εκτίναξη των spreads είπε ότι δε θα πρέπει να βλέπουμε τη φωτογραφία των spreads για μία ημέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για το μήνα Απρίλιο έχουν καλυφθεί, επεσήμανε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι αναλυτές αρχίζουν να συνθηκολογούν με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και τόνισε ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις θα αλλάξουν σύντομα το τοπίο της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr