Σε αυτό το επίπεδο θα γίνει πολλή δουλειά καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω, την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα ελέγχει συνολικά τι καταβάλει το Δημόσιο για μισθούς. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βελτίωσης στο μηχανισμό ελέγχου των δαπανών.
Καθοριστική θα είναι η συμβολή που Προϋπολογισμού Προγραμμάτων που θα καταθέσουμε τον επόμενο χρόνο.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πράγματι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που θα μειώσει το χρέος σήμερα ή αύριο, ή θα εξαφανίσει το έλλειμμα του 2009. Χρειάζονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τομές τόσο στην οικονομία μας όσο και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.Οι αξιολογήσεις των ξένων οίκων δε σχετίζονται τόσο με τις αρνητικές εξελίξεις όσο με το έλλειμμα αξιοπιστίας που επιβαρύνει τη χώρα μας. Από τις πρώτες συναντήσεις με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, κερδίσαμε τις πρώτες θετικές αντιδράσεις και υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης και εμπιστοσύνης προς την ελληνική Κυβέρνηση, δηλώνει επίσης ο υφυπουργός.
Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για ορισμένους φορείς του δημοσίου που δεν είναι απαραίτητοι, ο κ. Σαχινίδης ξεκαθαρίζει: Θα καταργηθούν οι φορείς που δεν παράγουν κάποιο έργο και θα συγχωνευτούν όσοι έχουν παρεμφερείς αρμοδιότητες. Εμείς επιδιώκουμε ένα κοινωνικό κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό, που θα ενισχύει τα χαμηλά εισοδήματα.
Για τον προϋπολογισμό του 2010 ο υφυπουργός αναφέρει τα εξής: Ο Προϋπολογισμός του 2010 καταρτίστηκε με συγκεκριμένες στοχεύσεις: τη δημοσιονομική αποκατάσταση και την έξοδο από την ύφεση. Το ένα σκέλος αφορά στην επείγουσα αποκατάσταση της ισορροπίας στα δημόσια οικονομικά. Καθοριστικός παράγοντας είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς Ανάπτυξης. Έτσι μόνο θα εξασφαλιστούν στο μέλλον τα απαραίτητα πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Έχουμε δεσμευθεί ότι από το 2010 η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα παρακολουθείται στενά σε μηνιαία βάση ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σαχινίδης, αυτή τη φορά στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3, αναφέρει:
Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία σχετικά με την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου. Θα έχετε υπόψη σας ότι έχουμε καλέσει περισσότερους από 27 παραγωγικούς φορείς και έχουμε συγκροτήσει θεματικές ομάδες εργασίας τις οποίες συγκροτούν οι παραγωγικοί φορείς, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου.Επίσης δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση. Ακούω πολλά σχόλια για το τι πρόκειται να γίνει και μάλιστα ότι πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα. Μα, αν αυτή τη στιγμή ανακοινώσουμε κάτι άμεσα ουσιαστικά είναι σαν να ακυρώνουμε αυτή τη διαδικασία.
Και συνεχίζει:
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες αυτές οι διαδικασίες. Επειδή λοιπόν αντιλαμβάνομαι, ότι για πολλά ζητήματα και από πολλές αποφάσεις που θα παρθούν με αυτό το νομοσχέδιο με το οποίο προχωράμε σε αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου, επηρεάζεται η οικονομική συμπεριφορά των πολιτών γι’ αυτό - και ενώ στην αρχή είχαμε προσδιορίσει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - επιλέξαμε να συντομεύσουμε τη διάρκεια της συζήτησης και να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες, ώστε να είμαστε σίγουροι, ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα και όλοι θα ξέρουν ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και με βάση αυτούς τους ξεκάθαρους κανόνες - στη διαμόρφωση των οποίων θα έχουν συμβάλει όλοι – για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι «εδώ υπάρχει ένα γκρίζο τοπίο» γιατί οι ίδιοι θα έχουν συμβάλει στο να μην υπάρχουν ασάφειες – θα έχουν συμβάλει όλοι στη συνδιαμόρφωση, θα ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού και θα ξεκινήσουν να κάνουν τις οικονομικές τους επιλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr