Κυβερνητικές Προτάσεις
Aλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με την πρόταση θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά να είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων.Στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προταθεί τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.
Να αναμορφωθεί ο θεσμός του «πόθεν έσχες» και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στη δήλωση του πόθεν έσχες.
Να αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.
Να συμφωνήσουν τα κόμματα στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος με το οποίο συνάπτονται συμβάσεις δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Να καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Αντιμετώπιση της πολυνομίας. Προς το σκοπό αυτό να συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας.
Έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης μεπλήρη έλεγχο της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.
Ενίσχυση των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.
Προτάσεις της ΝΔ
Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.
Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.
Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».
Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη
Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.
Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου η θέση της ΝΔ είναι
Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, συμφωνεί στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης. Διαφωνεί, όμως, κατηγορηματικά, με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή.
Για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής: Συμφωνεί, μεταξύ των άλλων, στην κυβερνητική πρόταση για ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr