Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, η επιτροπή εισηγείται εννέα αλλαγές στο σημερινό καθεστώς:
1) Δελτία παροχής υπηρεσιών. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δουλεύει με δελτίο παροχής υπηρεσιών αποκλειστικά σε έναν εργοδότη για τρεις μήνες, θα προκύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αρα, ο εργαζόμενος θα μπορεί να ζητεί την υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προτάσεις της επιτροπής, που αφορά περίπου 150.000 εργαζομένους με «μπλοκάκια» στον ιδιωτικό τομέα.
2) Διαθεσιμότητες. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες. Επιπλέον, δεν θα επιτρέπεται ο εργοδότης να προχωρεί σε μονομερή ρύθμιση, αλλά θα πρέπει να υπάρχει διαβούλευση με το συνδικάτο.
3) Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το «ελαστικό οκτάωρο» θα εφαρμόζεται μόνο ύστερα από διαπραγμάτευση του εργοδότη με το συνδικάτο. Καταργείται επομένως η ρύθμιση που προέβλεπε πως την αρμοδιότητα για το θέμα έχουν ειδικές επιτροπές. Πρόκειται για μια θετική ρύθμιση, καθώς η πλευρά των εργαζομένων είναι αντίθετη στο «ωράριο - λάστιχο».
4) Αδειες. Μπαίνουν περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει κατάτμηση της άδειας που δικαιούται ένας μισθωτός. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες σε περίπτωση που «σπάει» η άδεια σε δύο κομμάτια (θα πρέπει οι δύο ή τρεις εβδομάδες να είναι συνεχόμενες).
5) Εκ περιτροπής εργασία (όπου ουσιαστικά υπάρχουν δύο εργαζόμενοι για μία θέση). Θα πρέπει η απόφαση να λαμβάνεται ύστερα από διαβούλευση του εργοδότη με το συνδικάτο. Επιπλέον θα μπουν χρονικοί περιορισμοί στην εκ περιτροπής εργασία, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους έξι μήνες (έχει κατατεθεί πρόταση και για τρεις μήνες).
6) «Ενοικίαση» εργαζομένων. Στόχος είναι να περιοριστεί η διάρκεια που ένας εργαζόμενος θεωρείται «ενοικιαζόμενος». Μετά τις αλλαγές η αρχική σύμβαση θα είναι οκτώ μήνες και θα μπορεί να ανανεωθεί για άλλους οκτώ μήνες. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει διακοπή 45 ημερών για να μη θεωρηθεί ο εργαζόμενος πως είναι αορίστου χρόνου.
7) Μερική απασχόληση. Προτείνεται να μειωθούν οι περιπτώσεις που ένας εργοδότης προσλαμβάνει μερικώς απασχολουμένους για τέσσερις ώρες την ημέρα, αλλά τελικά τους απασχολεί περισσότερες ώρες. Επιπλέον, αυξάνονται οι λόγοι τους οποίους μπορεί να επικαλεστεί ένας εργαζόμενος για να αρνηθεί την επιπλέον απασχόληση (για παράδειγμα θα μπορεί να επικαλεστεί κατάρτιση, φοίτηση σε σχολές κ.ά.).
8) Τηλεργασία. Ο εργοδότης πρέπει να εξασφαλίζει όλα τα έξοδα εργασίας που συνδέονται με την εγκατάσταση και χρήση υπολογιστή αλλά και τις συνθήκες για την ορθή άσκηση της εργασίας.
9) Ιδιωτικά γραφεία ενοικίασης προσωπικού. Θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο για τη λειτουργία τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr