Όπως αναφέρει η αρθρογράφος του πρακτορείου κ. Μαρία Πετράκη, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις υποσχέσεις για αύξηση δαπανών και μισθών στο δημόσιο τομέα, καθώς το έλλειμμα ύψους 12,7% του ΑΕΠ αποτελεί τον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα.
Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα εν τω μέσω και της κρίσης στο Ντουμπάι- δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές έθεσαν υπό αμφισβήτηση κατά πόσο η ΕΕ θα στηρίξει την χώρα και τα χρέη ύψους 450 δισ. δολαρίων σε ομόλογα που διαθέτει, επισημαίνει η αρθρογράφος.
«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει μία πλατφόρμα συνεννόησης ώστε και οι πολίτες να είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις ενέργειές της», τονίζει ο κ. Rob Dekker, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 145 δισ. δολαρίων στην F&C Asset Management. Σύμφωνα με αυτόν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει «τόσο στις Βρυξέλες όσο και στους επενδυτές ότι το εννοεί όταν υποστηρίζει ότι στόχος της είναι η μείωση του ελλείμματος. Δεν νομίζω ότι μπορούν να «ζήσουν» με αυτό το έλλειμμα. Είναι υπερβολικά υψηλό».
Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος στην ΕΕ τον Ιανουάριο καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή ποινών για την καταπάτηση των όρων για το έλλειμμα. Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να «πουλήσει» τα συνδικάτα, τους ψηφοφόρους του και αρκετούς συμμάχους του προκειμένου να κατορθώσει να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα κατά 10%, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση εντός των ορίων- του ελλείμματος.
Οι επενδυτές, πάντως, εμφανίζονται διστακτικοί προς το παρόν. Απόδειξη η πορεία στα spreads των ελληνικών ομολόγων, που έφθασαν στις 177 μονάδες βάσης στις 4 Δεκεμβρίου αλλά και της πτώσης κατά 12% της ελληνικής αγοράς σε διάστημα ενός μήνα.
Το διευρυμένο έλλειμμα της Ελλάδας αλλά και η αναμόρφωση των στοιχείων οδήγησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Joaquin Almunia να δηλώσει ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα όλης της ευρωζώνης».
Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές μετά την υπόσχεση για «πακέτο» στήριξης ύψους 3 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα υπήρχαν αυξήσεις σε μισθούς, επιπλέον στήριξης προς τους φτωχότερους Έλληνες και περισσότερες δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση.
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει ότι θα υπήρχε «πάγωμα» μισθών και αύξηση των φόρων. Τελικώς έχασε με τη μεγαλύτερη διαφορά των τελευταίων 30 ετών.
Τα ελληνικά συνδικάτα, όμως, ήδη έχουν περάσει στην αντεπίθεση. Η ΑΔΕΔΥ στις 19 Νοεμβρίου δήλωσε ότι θα προκηρύξει απεργία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να «πάρει πίσω» πρόταση για περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα λάμβαναν αύξηση 1,5%.
Η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα ισάξιο με το 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έως ότου η χώρα κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμά της. Πάντως το κατά πόσο θα προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση η οποία θα πλήξει ακόμη περισσότερο την χώρα- είναι κάτι που παραμένει «εκκρεμές», όπως τονίζουν αρκετοί οικονομολόγοι.
«Προσπαθούν να «περάσουν» ένα μήνυμα μέσω της Ελλάδας», τονίζει ο κ. Ιωάννης Σόκος, ειδικός επί θεμάτων επιτοκίων στην BNP Paribas και προσθέτει «τα θέματα που άπτονται της ηθικής είναι πάντα περίπλοκα. Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποια χώρα της ευρωζώνης να χρεοκοπήσει».
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά τον Ιανουάριο, όταν η Ελλάδα παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις για το πώς θα μειώσει το χρέος της στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010.
«Είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε το σωστό», υποστήριξε σε συνέντευξή της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στο Bloomberg στις 4 Δεκεμβρίου, προσέθεσε, όμως, ότι «θα χρειαστούν τρία χρόνια» προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ.
Σχεδόν το 75% της μείωσης του ελλείμματος αναμένεται ότι θα καταφθάσει από αύξηση των εσόδων, όπως τονίζουν σε έκθεσή τους οι κ. Mark Wall και Tomas Mayer αναλυτές της Deutsche Bank. Σημαντικό μερίδιο θα προέλθει από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα χρόνιο πρόβλημα για
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr