Μια μικρή σύνοψη της ομιλίας του είναι η εξής : Αν και οι επενδύσεις σε αιολικά είναι ελκυστικές, η νομοθεσία εξισώνει τις διαδικασίες αδειοδότησης με αυτές που απαιτεί ένα εργοστάσιο Πυρηνικής Ενέργειας. Καταρχήν ενώ η θεωρητική διάρκεια χορήγησης των επιμέρους εγκρίσεων (από Αρχαιολογίες, Δασαρχεία, ΓΕΕΘΑ, κλπ) είναι το πολύ 30 ημέρες, στην πράξη μπορεί να χρειαστούν και 3 χρόνια. Ενώ για την χορήγηση της ’δειας Παραγωγής χρειάζονται το πολύ 9 μήνες, θα είναι κανείς τυχερός αν την πάρει σε 1,5 -2 χρόνια. Και ενώ για την έκκριση Περιβαλλοντικών Όρων απαιτούνται το πολύ 3 μήνες, υπήρξαν περιπτώσεις που πέρασαν και 5 χρόνια.
Υπομονή και κουράγιο...
Δείτε τα 5 βήματα , έτσι όπως τα περιέγραψε ο επενδυτής στη διάρκεια της ομιλίας του, τα οποία δείχνουν ότι χρειάζεται κανείς πολύ υπομονή και κουράγιο για να ξεκινήσει σήμερα στην Ελλάδα ένα τέτοιο έργο.
Βήμα 1ο : Αφού επιλέξει το χώρο και παραγγείλει σε εξειδικευμένη εταιρεία να μετρήσει το αιολικό δυναμικό της περιοχής (κατ' ελάχιστον για 1 έτος), απευθύνεται στο ΔΕΣΜΗΕ για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου. Σε πλήθος περιοχών της Ελλάδας με πλούσιο αιολικό δυναμικό, λόγω του πεπαλαιωμένου δικτύου της ΔΕΗ, ο ηλεκτρικός χώρος είναι κορεσμένος, και δεν έχει νόημα μια τέτοια επένδυση. Ενώ τα κάνει όλα αυτά, απευθύνεται παράλληλα στις επιμέρους γνωμοδοτούσες υπηρεσίες (π.χ. Αρχαιολογία) για να σιγουρευτεί ότι επιτρέπεται στην περιοχή η δημιουργία αιολικού πάρκου. Και εδώ είναι που αρχίζουν τα περίεργα. Γιατί η Αρχαιολογική Διεύθυνση της κάθε περιοχής έχει τη δική της άποψη για τις ανεμογεννήτριες. ’λλη επιτρέπει την τοποθέτηση τους σε απόσταση 500 μέτρων από τον χώρο αρμοδιότητάς της. Και άλλη θεωρεί πρόβλημα την θέασή τους ακόμη και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Ενεργεί ο κάθε Έφορος και προϊστάμενος κατά το δοκούν.
Αλισβερίσι με τη ΔΕΗ
Βήμα 2ο : Επιλέγει τον τύπο της ανεμογεννήτριας που θα χρησιμοποιήσει, εκπονεί την ενεργειακή μελέτη που προβλέπει την αναμενόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας, και σχεδιάζει τα συνοδά έργα, δηλαδή τις οδούς πρόσβασης στο πάρκο, και τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Εδώ σε θέλω. Γιατί ο επενδυτής έχει 2 επιλογές. Είτε να κατασκευάσει ο ίδιος τον υποσταθμό και το καλώδιο, βάσει όμως των προδιαγραφών που θα του θέσει η ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να του εγκρίνει όχι μόνο τις εργασίες αλλά και τις προδιαγραφές για κάθε ένα υλικό που θα χρησιμοποιήσει (πρόκειται για γολγοθά που οι περισσότεροι επενδυτές αποφεύγουν). Είτε να υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ για την κατασκευή από εκείνη του υποσταθμού και του καλωδίου. Έλα όμως που σε αυτήν περίπτωση, εκτός του ότι η ΔΕΗ λόγω φόρτου εργασίας μπορεί να χρειαστεί για την κατασκευή τους ως και 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση τους της ανήκουν. Που σημαίνει ότι ο επενδυτής έχει μεν πληρώσει για το έργο αλλά δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στον υποσταθμό ή στους πυλώνες χωρίς την άδειά της. Επίσης εάν για παράδειγμα- όπως έχει συμβεί συχνά- ένα φορτηγάκι της ΔΕΗ χτυπήσει ένα πυλώνα και τον θέσει εκτός λειτουργίας, ο επενδυτής θα πρέπει να πληρώσει για την επισκευή από την τσέπη του. Η σύμβαση δεν προβλέπει αποζημίωση από τη ΔΕΗ. Δεν μπορούμε επομένως να τα ρίχνουμε όλα στους δασάρχες και τους αρχαιολόγους.
Επιτέλους, ’δεια Παραγωγής !
Βήμα 3ο : Έφτασε επιτέλους η στιγμή που ο επενδυτής θα καταθέσει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης για να πάρει ’δεια Παραγωγής. Πρόκειται για έναν ογκώδη φάκελο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των ανεμολογικών μετρήσεων, την ενεργειακή μελέτη, την τεχνικοοικονομική μελέτη, και την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η ΡΑΕ αξιολογεί όλα αυτά και εφόσον πληρούν τα κριτήρια του νόμου, προωθεί τον φάκελο στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή (Νομαρχία ή ΥΠΕΧΩΔΕ) για τη διενέργεια της λεγόμενης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης. Αν όλα πάνε καλά, τότε μετά από αρκετούς μήνες ο επενδυτής θα λάβει το πολυπόθητο έγγραφο. Και έπειτα απ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr