Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των συστάσεων που θα απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα θα καλεί την κυβέρνηση να υποβάλει έκθεση έως τις 24 Οκτωβρίου στην οποία θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που σκοπεύει ναλάβει την διετία 2009- 2010 για την προσαρμογή του ελλείμματος. Μάλιστα, η Κομισιόν ασκεί εντονότατες πιέσεις για παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα αντιμετωπίζουν ριζικά το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και δεν θα το επιλύουν προσωρινά. Σε αυτό το πλαίσιο μελετάται η αύξηση της φορολόγησης των υψηλότερων εισοδημάτων με συντελεστή 45% ή και 50% αντί της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πρόσφατα.
Δεν αποκλείεται και η δημιουργία ενός ακόμη φορολογικού κλιμακίου με συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται και πάλι η αλλαγή της φορολογίας των ακινήτων και δη η αναθεώρηση των συντελεστών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και της θέσπισης αυξημένου συντελεστή φορολογίας για τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Το υπουργείο Οικονομικών, μελετά ακόμη την αύξηση του συντελεστή στις μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές και κληρονομιές) από 1% σήμερα σε 5%.
Η κυβέρνηση φέρεται ακόμη να εξετάζει σχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Μια αύξηση του φόρου κατά 10-12%, θα αντιστοιχούσε σε αύξηση 5 λεπτών στην λιανική τιμή και θα απέφερε πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προς ολοκλήρωση βαίνει η σκέψη για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων με την καταβολή φόρου μεταβίβασης επί της αντικειμενικής αξίας του κάθε διαμερίσματος μόνο για τα τετραγωνικά μέτρα που θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.
Σε στενό κλοιό αναμένεται να βρεθούν για μία ακόμη φορά περίπου 850.000 ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 21 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράξιμα είναι περίπου τα 11 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο σύστημα είσπραξης αυτών των οφειλών με την βοήθεια ειδικών συμβούλων, ενώ για εφέτος στόχος είναι να εξοφληθούν από τους φορολογουμένους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα όμως τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:
1. Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, που σήμερα φθάνει στο 40% για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Υπάρχει πρόταση να αυξηθεί στο 45% ή ακόμα και στο 48%, ενώ δεν αποκλείεται έτερος συντελεστής για ακόμη υψηλότερα εισοδήματα ( άνω των 100.000 ευρώ).
2.Αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Στο σχέδιο της πρότασης που έχει καταφθάσει στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, υπάρχει εισήγηση για αναπροσαρμογή μόνο του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 21%. Για τον χαμηλό συντελεστή του φόρου 9%, που «αγκαλιάζει» το σύνολο σχεδόν των καταναλωτικών αγαθών και τα περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, προτείνεται να μην υπάρξει καμία μεταβολή. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την μερική αναπροσαρμογή του φόρου δεν διαταράσσεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός των νοικοκυριών ενώ εξαιρετικά χαμηλό θα είναι και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
3.Την αύξηση του νέου Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, που φέτος φθάνει στο 0,1% -με ελάχιστο ποσό 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του, το 2009. Η αναπροσαρμογή του Τέλους θα αναγκάσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για την αποπληρωμή του Τέλους.
4.Αύξηση του συντελεστή στις μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές και κληρονομιές) από 1% σήμερα σε 5%.
5.Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Μια αύξηση του φόρου κατά 10-12%, θα αντιστοιχούσε σε αύξηση 5 λεπτών στην λιανική τιμή και θα απέφερε πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ.
6.Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα εισαγόμενα κρασιά.Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες καταναλωτές, έχουνστρέψει την πλάτη τους στα ελληνικά κρασιά προτιμώντας προϊόντα από την Aυστ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr