• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Προς υπερκάλυψη η 5ετής έκδοση ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ

09:16 - 20 Ιαν 2009 | Οικονομία
(upd 2) Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ προσφορές έχουν υποβληθεί μέχρι αυτή την ώρα (12:49) από ξένους επενδυτές προϊδεάζοντας για μεγάλη υπερκάλυψη της έκδοσης. Παρά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις αρνητικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του ΑΕΠ και του ελλείμματος διαφαίνεται ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα spreads στα ομόλογα κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Η  μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό δημόσιο είναι να καλυφθεί η κοινοπρακτική δημοπρασία των 5ετών ομολόγων ύψους 4 δις ευρώ ξεκίνησε. Εκτιμήσεις από τις τράπεζες που συμμετέχουν στην κοινοπρακτική έκδοση δηλαδή HSBC, Citigroup , Barclays και San Paolo από τους ξένους και την Εθνική από την Ελλάδα είναι ότι το ζητούμενο ποσό των 4 δις ευρώ θα υπερκαλυφθεί περί τις 1,5 με 1,8 φορές.

Μεταξύ 5,6-5,7 είναι το εύρος απόδοσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις ενώ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον.

Οι αγορές πάντως μετά την ανακοίνωση και επισήμως των εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αντέδρασαν  ουδέτερα καθώς δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές στο spread. Στην 10ετία η διαφορά απόδοσης διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης υψηλότερα των γερμανικών ομολόγων (απόδοση 10ετούς ελληνικού 5,5% , απόδοση γερμανικού 2,97%) ενώ στην 5ετία το spread διαμορφώνεται στις 301 μονάδες βάσης.

Οι ξένοι κατέχουν 130 δις ελληνικά ομόλογα

Περίπου 130  δις ευρώ ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών αποδεικνύοντας αφενός την τεράστια διασύνδεση και εξάρτηση της Ελλάδος από τους ξένους αφετέρου το ενδιαφέρον των αλλοδαπών funds να στηρίξουν το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με έρευνα στους primary dealers και σε ξένους επενδυτές προκύπτει ότι desks , επενδυτές από το Λονδίνο καλύπτουντο 60% των δημοπρασιών ομολόγων , το 20% από χώρες της Benelux , περίπου 10% η Γαλλία και 10% ο υπόλοιπος κόσμος. Οι ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνονται στο Λονδίνο αγοράζουν συνήθως το 20% των δημοπρασιών. Οι ευρωπαίοι είναι οι πιο σταθεροί επενδυτές των ελληνικών ομολόγων. Όσον αφορά το είδος των επενδυτών περίπου 40% τράπεζες και κεντρικές τράπεζες.

Οι funds managers αγοράζουν το 35% , τα pension funds 20% και τα Hedge funds περίπου 5%. Πέραν των 21 βασικών διαπραγματευτών αγοράς 5 ελληνικές και 16 ξένες τράπεζες π.χ. Citigroup , J P Morgan , Morgan Stanley , Merrill Lynch , Nomura , HSBC, Barclays,Royal bank of Scotland κ.α. που κατέχουν σε μέσους όρους από 200 εκατ έως 1 δις ευρώ , συμμετέχουν ενεργά και πολλά funds. Θα πρέπει να σημειωθεί ότιοι 16 ξένες τράπεζες που συμμετέχουν στην Ελλάδα ως βασικοί διαπραγματευτές αγοράς κατέχουν ομόλογα ύψουςαπό 8 έως 10 δις ευρώ συνολικά. Οι 5 ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα πάνω από 30 δις ευρώ. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία του ΟΤΕ, ΙΚΑ, των τραπεζών , ΤΣΜΕΔΕ ΟΓΑ ,ΤΕΒΕ , διατηρούν πολύ μεγάλες θέσεις.

Το ενδιαφέρον των ξένων ήταν έως πρότινος μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε κοινοπρακτική έκδοση εμφανίζονταν 300 διεθνείς επενδυτές ώστε να αγοράσουν ομόλογα. Μεταξύ των ξένων τραπεζών και funds που διατηρούν μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται η Βελγική Dexia που κατείχε πάνω από 6 με 7 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα όπως και η Defa οι οποίες πούλησαν το τελευταίο διάστημα συμβάλλονταςκαι στην αύξηση του spreads.

H Citigroup κατέχει ομόλογα περί τα 800 εκατ με 1 δις ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία του Βελγίου, Ολλανδίας και Ιρλανδίας κατέχουν το καθένα από 200 με 250 εκατ ευρώ ελληνικά ομόλογα. Από τις Κεντρικές Τράπεζες πέραν των ευρωπαϊκών παραδοσιακά αγοραστής των ελληνικών ομολόγων είναι της Σιγκαπούρης με θέσεις κοντά στα 500 εκατ ευρώ και της Κίνας με 200 εκατ ευρώ της Νορβηγίας με 250 εκατ ευρώ κ.α.

Η Ιταλική Unicredito με 100 εκατ ευρώ , το KLP ασφαλιστική εταιρία της Νορβηγίας 100 εκατ ευρώ, το CAPULA αγγλικό fund 100 εκατ ευρώ το ETERA Φιλανδικό fund 80 εκατ. , το AP Fonden Σουηδικό ασφαλιστικό ταμείο 80 εκατ , το Cardif Γαλλικό asset management 130 εκατ ευρώ, το CIAL Credit ind Lorain γαλλικό fund 120 εκατ ευρώτο Γερμανικό EuroHypo 200  εκατ ευρώ , η Γερμανική τράπεζα DZ Bank 150 εκατ ευρώ η ιταλική Mediobanca 100 εκατ υρώ , η Νοτιοαφρικανική Standard Bank 160 εκατ ευρώ η Γαλλική BFT 60 εκατ ευρώ η BankHaus 150 εκατ ευρώ η Danske 50 εκατ ευρώ η Nordbank 180 εκατ , η Ισπανική Caixa Destral 150 εκατ ευρώ η KBC η Βελγική 80 εκατ ευρώ , η Γερμανική Hamburger Sparkasse150 εκατ ευρώ και πολλοί άλλοι.

Πέτρος Λεωτσάκος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman