Η κεντρική τράπεζα άφησε ανοιχτό το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Θα αποφασίζει «με σύνεση από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», είπε απλώς. Η είδηση έτυχε καλής υποδοχής στο τουρκικό χρηματιστήριο. Ο πρόδρομος δείκτης αυξήθηκε κατά 1,2%, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει ιδιαίτερα ισχυρή άνοδο κατά 2%.
Η λίρα, από την άλλη πλευρά, δέχθηκε κάποια πίεση υποτίμησης: η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού εθνικού νομίσματος υποχώρησε ελαφρώς στα 35,235 ανά δολάριο.
Τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά περίπου 47% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Στις αρχές του έτους, ο πληθωρισμός εξακολουθούσε να βρίσκεται στο 75%. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ένα μέσο ποσοστό πληθωρισμού 44% το επόμενο έτος, το οποίο θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο από το μισό στο 21% το 2025. Μεσοπρόθεσμα, στοχεύει σε ποσοστό πέντε τοις εκατό. Όπως υπενθυμίζει το Handelsblatt ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «εχθρό των επιτοκίων» και αντιτίθεται εδώ και καιρό σε μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, λόγω της δραστικής υποτίμησης της λίρας, η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να δράσει και αύξησε το βασικό επιτόκιο από πέρυσι από το 8,5% στο 50%. Η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 90% έναντι του δολαρίου μέσα σε επτά χρόνια. Αυτό καθιστά τις εισαγωγές ακριβότερες, γεγονός που με τη σειρά του τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Τα υψηλά επιτόκια μειώνουν τη ζήτηση, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την ανοδική τάση των τιμών.
Οι προσπάθειες του Ερντογάν να μειώσει το κόστος δανεισμού παρά την άνοδο των τιμών έχουν πλήξει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια. Μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της έχει διαβρωθεί και οι ξένοι επενδυτές έχουν αναγκαστεί να φύγουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr