Το συνολικό μήκος των καλωδίων που υπέστησαν ζημιές στη Βαλτική είναι περίπου 1,5 χλμ. με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να μιλά για «σαμποτάζ», μιας και τα δύο καλώδια στη Βαλτική - το ένα μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας, το άλλο μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας κόπηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα-, δημιουργώντας υποψίες για κακόβουλη επίθεση. Πάντως, από την πλευρά τους οι διαχειρίστριες Αρχές αρνήθηκαν, προς το παρόν, να κάνουν εικασίες. Η πρώτη από τις ύποπτες επιθέσεις έγινε σε μια σύνδεση διαδικτύου μήκους 135 μιλίων (218 χιλιομέτρων) μεταξύ της Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ στη Σουηδία ανέφερε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telia Lietuva, προκαλώντας διακοπή της υπηρεσίας. Η δεύτερη ήταν στο καλώδιο μήκους 1.200 χιλιομέτρων (746 μιλίων) μεταξύ του Ελσίνκι και του γερμανικού λιμανιού του Ροστόκ σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία κυβερνοασφάλειας και τηλεπικοινωνιών, Cinia. Η ίδια θαλάσσια διαδρομή πιστεύεται ότι έχει αποτελέσει στόχο αρκετών τέτοιων ύποπτων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκρήξεων κατά μήκος των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream το 2022.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Γερμανίας εξέδωσαν τη Δευτέρα κοινή δήλωση τη «βαθιά ανησυχία» τους για το κομμένο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσαν ότι διεξάγεται «ενδελεχής έρευνα», ενώ συμπλήρωσαν: «Το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό εγείρει αμέσως υποψίες για εσκεμμένη ζημιά λέει πολλά για την αστάθεια της εποχής μας. Η ευρωπαϊκή μας ασφάλεια δεν απειλείται μόνο από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο κακόβουλων φορέων. Η διασφάλιση των κοινών μας κρίσιμων υποδομών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, μετά και το δεύτερο καλώδιο, ανέφερε ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι τα καλώδια καταστράφηκαν κατά λάθος. Δεν θέλω επίσης να πιστέψω ότι οι άγκυρες των πλοίων προκάλεσαν τη ζημιά κατά λάθος» και συμπλήρωσε ότι: «Πρέπει να υποθέσουμε, χωρίς ασφαλείς πληροφορίες, ότι η ζημιά προκλήθηκε από σαμποτάζ».
Το λιθουανικό ναυτικό δήλωσε ότι θα εντείνει την επιτήρηση σε αυτές τις περιοχές της Βαλτικής.
Στο μεταξύ, πηγές από Σουηδία και Δανία κάνουν λόγο για κινεζική εμπλοκή με τα δύο υποθαλάσσια καλώδια που ξαφνικά «χάλασαν» μέσα σε 48 ώρες στην Βαλτική. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως το κινεζικό πλοίο Yi Peng έχει προκαλέσει και τις δύο δολιοφθορές. Αυτή τη στιγμή μία Σουηδική φρεγάτα το ακολουθεί καθώς αυτό επιχειρεί να βγει από την Βαλτική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr