Ο Ντμίτρο Σενίκ τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια κινδυνεύει επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.
Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και λέει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι δεσμευμένα σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, τα οποία προσπαθεί να εξάγει μέσω οδικών, σιδηροδρομικών μεταφορών και ποταμών. Η Ουκρανία βρισκόταν σε συνομιλίες με τα κράτη της Βαλτικής για την προσθήκη ενός τρίτου διαδρόμου για τις εξαγωγές τροφίμων, είπε ο Σενίκ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την ποσότητα σε σιτηρά που έχουν ήδη μετακινηθεί ή θα μετακινηθούν μέσω αυτών των δρομολογίων.
Το ουκρανικό σιδηροδρομικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά από τους ευρωπαίους γείτονες, όπως η Πολωνία, επομένως το σιτάρι πρέπει να μεταφερθεί σε διαφορετικά τρένα στα σύνορα όπου δεν υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις μεταφοράς ή αποθήκευσης. Η εκ νέου δρομολόγηση σιτηρών στη Ρουμανία περιλαμβάνει τη σιδηροδρομική μεταφορά σε λιμάνια του ποταμού Δούναβη και τη φόρτωση φορτίων σε φορτηγίδες για απόπλου προς το λιμάνι της Κωνστάντζας, μια πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία.
Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί τον πόλεμο ειδική στρατιωτική επιχείρηση και αρνείται ότι έπληξε πολιτικούς και αγροτικούς στόχους, κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και τις θαλάσσιες νάρκες που έχει θέσει η Ουκρανία για τη μείωση των εξαγωγών τροφίμων και την αύξηση των παγκόσμιων τιμών. Σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τους σιτοβολόνες της Ουκρανίας.
Την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να εγγυηθεί τη ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Το πρόβλημα είναι σε αυτούς, όχι σε εμάς», υποστήριξε ο Λαβρόφ «Η κρίση με την επισιτιστική ασφάλειας δεν προκαλείται από αυτόν τον πόλεμο. Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση. Οι προσπάθειες του Τούρκου συναδέλφου μου είναι ζωτικής σημασίας, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να φύγουν τα πλοία από τα λιμάνια», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,τόνισε ότι «η κορυφαία προτεραιότητα είναι να αρθούν τα εμπόδια για τα προϊόντα που θα εξάγονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να καθαριστούν οι νάρκες, πρέπει να δημιουργηθεί ένας ασφαλής «διάδρομος». Ο Τσαβούσογλου τόνισε πώς έχουν συζητηθεί διάφορα σχέδια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στην αγορά και είναι λογικό το σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο περιλαμβάνει έναν μηχανισμό μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr