«Καταλαβαίνετε ότι η λήψη μέτρων που αφορούν τη νησιωτική Ελλάδα και ευρύτερα την ακτοπλοΐα έχουν σχέση και με την κατάσταση των υγειονομικών υποδομών στα νησιά οπότε πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ιδιαίτερα προς τους κατοίκους των μικρών νησιών», πρόσθεσε, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm.
Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε: «Προβλέπεται, σε μια δεύτερη φάση, η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων για τα νησιά λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι η ακτοπλοΐα πχ έχει άμεση σχέση και με τον τουρισμό. Προφανώς και θα υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των πλοίων, πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένο αριθμό ατόμων όπως για παράδειγμα στις καμπίνες θα μπορεί να φιλοξενείται μόνο ένα άτομο, εκτός αν μιλάμε για οικογένειες που θα μπορούν να φιλοξενούνται 4 άτομα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας ώστε να αποφύγουμε και στα πλοία το συνωστισμό».
Επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο στήριξης της ακτοπλοΐας
«Ήδη οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτές γίνονται αποδέκτες των ευρύτερων ευεργετικών διατάξεων της κυβέρνησης. Δηλαδή και για τις επιχειρήσεις υπάρχει αναστολή πληρωμών, φόρων και εισφορών. Οι ναυτικοί οι οποίοι εργάζονται στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις εφόσον οι εταιρείες διατηρούν ανοιχτά τα ναυτολόγιά τους και αυτοί γίνονται αποδέκτες των 800€. Μάλιστα σε μια ΠΝΠ που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση για να μπορούν περισσότεροι ναυτικοί μας να απολαύσουν το συγκεκριμένο προνόμιο. Και βέβαια αυτό που καταφέραμε, και είμαστε από τους πρώτους κλάδους που το επιτύχαμε, ήταν η άμεση χρηματοδότηση και στήριξη της ακτοπλοΐας με 15 εκ. διότι η ακτοπλοΐα επιτελεί εθνικό έργο αφού εξασφαλίζει την εδαφική συνέχεια μεταξύ της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδος.
Ήδη τρέχουν οι συγκεκριμένες συμβάσεις γιατί φανταστείτε ότι αυτό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα ήταν ολόκληρο το ακτοπλοϊκό δίκτυο ως οιονεί άγονη γραμμή. Ήταν μια πολύ δύσκολη εξίσωση, καταφέραμε όμως και ήδη τρέχει η συγκεκριμένη χρηματοδότηση,
Ευελπιστούμε ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο ανοίγει η τουριστική νησιωτική Ελλάδα να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε ακόμα περισσότερο την ακτοπλοΐα. Όμως σε κάθε περίπτωση τα βήματα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά, θα πρέπει όλοι να λάβουμε τα μέτρα ασφαλείας τόσο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες όσο και οι επιβάτες. Ηδη επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης της ακτοπλοΐας μας από ευρωπαϊκούς πλέον πόρους. ...Επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο πραγματικής στήριξης της ακτοπλοΐας από εθνικούς πόρους που ήδη τρέχουν, και από ευρωπαϊκούς πόρους έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ακτοπλοϊκές εταιρείες», τόνισε παράλληλα ο υπουργός Ναυτιλίας.
Επαναπατρισμός ναυτικών
Για τον επαναπατρισμό ναυτικών που παραμένουν στα πλοία λόγω της πανδημίας, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Είναι ένα υπαρκτό ζήτημα που αφορά την παγκόσμια ναυτιλία. Πρόσφατα έστειλα επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένο τρόπο και με παγκόσμια πρωτόκολλα το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά αυτό είναι ένα θέμα που έχει σχέση και με την λειτουργία ευρύτερα των αεροπορικών εταιρειών. Η ΕΕ είναι στην κατεύθυνση κοινών πρωτοκόλλων, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πιέζουμε ώστε να βρεθεί λύση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr