Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η χώρα μας, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκει σε συνεργασία με την κυπριακή προεδρία να θέσει τους άξονες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ευρώπης μέσω και την Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.
Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η Διακήρυξη της Λεμεσού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε., η οποία θα παρουσιαστεί στη Λεμεσό από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπνευστή της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Διακήρυξη της Λεμεσού, σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, στοχεύει στην επανενεργοποίηση Ο.Θ.Π. της Ε.Ε., η οποία είχε αρχικά υιοθετηθεί στη Λισαβόνα το 2007 με στόχο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των θαλάσσιων υποθέσεων. καθώς και στον εμπλουτισμό της με καινούργιες κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική της ανάπτυξη.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής δεν είναι άλλος από την οικονομική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης στη θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία, όπου μόνο στην Ε.Ε. απασχολούνται 5,4 εκατομμύρια πολίτες εισφέροντας μια συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2020, τα μεγέθη αυτά αναμένεται να αυξηθούν σε 7 εκατ. θέσεις εργασίας και περίπου 600 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Λεμεσού περιλαμβάνονται πέρα από κατευθυντήριες γραμμές για την ποντοπόρο ναυτιλία, τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων και την ακτοπλοΐα, τις λιμενικές υπηρεσίες, το θαλάσσιο εξοπλισμό και τη ναυπηγική βιομηχανία, δράσεις ακόμα και για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, την ωκεάνια ενέργεια, τη γαλάζια βιοτεχνολογία, τη θαλάσσια εξόρυξη ορυκτών, αλλά και για την υδατοκαλλιέργεια.