Πέρα από τα από τα «φέσια» που αφήνει πίσω της η Thomas Cook, σε όλη την αλυσίδα αξίας γύρω από ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόταν, φέρνει το πρόωρο κλείσιμο μονάδων που εξαρτώνται αποκλειστικά από πελάτες του οργανισμού, δημιουργεί ανεργία σε σειρά εργαζομένων, αλλά και σπρώχνει στο σκοτάδι μικρές μονάδες και χαμηλότερης κατηγορίας καταλύματα.
Επίσης υπάρχει το μείζον θέμα τους πώς θα καλυφθεί και με τι αντίτιμο το κενό που αφήνει η εταιρία για την περίοδο του 2020 καθώς όσοι κληθούν να καλύψουν τα κενά αναμένεται να παζαρέψουν γερά τις τιμές. Επίσης τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, επιτακτικά πλέον η ανάγκη για μια νέα στρατηγική για το τουριστικό μοντέλο της χώρας, ώστε να τονωθεί η ανελαστική ζήτηση, να γίνει πιο επώνυμο το προϊόν των προορισμών αλλά και συνακόλουθα να περιοριστεί η εξάρτηση από τους μεγάλους διακινητές των τουριστών.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Ζημιές υπάρχουν, αλλά τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξει η τουριστική μας στρατηγική» τόνισε.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24 Σεπτεμβρίου έως 27 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ, μόνο για φέτος. Από αυτά, τα 138 εκατ. αφορούν καθαρές απαιτήσεις πριν την κατάρρευση και τα 52 εκατ. είναι απώλειες σε τζίρο μετά το λουκέτο. Προστίθενται 82 εκατ. απώλειες σε επιχειρήσεις πλην των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλα 10 εκατ. από αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook.
Αναλυτικά:
- Από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού.
- Το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.
- Μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης από την Thomas Cook ως προς τον τζίρο τους παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών.
Βασικά συμπεράσματα
Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που θα προκύψουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 190 εκατ. περίπου, ενώ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 221 εκατ., αν ληφθεί υπόψη και ο υπόλοιπος κλάδος διαμονής.
Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. ευρώ για τον ξενοδοχειακό κλάδο και σε 929 εκατ. ευρώ για τον ευρύτερο τομέα της διαμονής.
Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2020 αγγίζει τα 2,5 δις ευρώ.
Τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών καθίστανται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις απώλειες από την πτώχευση του Thomas Cook.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr