Ανάμεσα τους και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Grundtvig – Reperes, το οποίο διήρκεσε 2 χρόνια (2009-2011) και στο οποίο το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» ήταν ένας από τους τέσσερις εταίρους μαζί με το Σπίτι της Ευρώπης της Τουλούζης (Γαλλία), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σπιτιών Ευρώπης EUNET (Γερμανία), το CVCE (Centre Virtuel de la Connaissance sur l' Europe) που οργανώνει την ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια ΕΝΑ. Τα προγράμματα Grundtvig, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, υπάγονται στην προσπάθεια της «δια βίου μάθησης» και της δυνατότητας που προσφέρεται από την Ε.Ε. στους ενήλικες Ευρωπαίους πολίτες για επιμόρφωση αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Στην επιλογή και την διάκριση των 30 καλύτερων προγραμμάτων ανάμεσα σε εκατοντάδες προγράμματα, βασικότερο κριτήριο ήταν η προσφορά του στην συνειδητοποίηση της ενεργής Ευρωπαϊκής Ταυτότητας των Ευρωπαίων πολιτών μέσα από την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και των εθελοντικών δράσεων σαν την πλέον αποτελεσματική έκφραση της. Άλλο κριτήριο ήταν η δημιουργία εύχρηστων διδακτικών εργαλείων που θα προωθήσουν την κοινωνική συνοχή ανάμεσα σε πολίτες από διάφορα κράτη μέλη αλλά και ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας.
Grundtvig – Reperes: Δημιουργία εργαλείων για την εκμάθηση της Ευρωπαϊκής Ιστορίας
Το βασικότερο θέμα του προγράμματος Grundtvig – Reperes ήταν η δημιουργία εργαλείων για την εκμάθηση της Ευρωπαϊκής Ιστορίας από το 1815 μέχρι σήμερα, την παρουσίαση των κυριότερων ιστορικών γεγονότων αλλά και του πολιτιστικού πλούτου της Ευρώπης σαν απόσταγμα της ταραγμένης ιστορικής της πορείας, των πολιτικών ρευμάτων και της αλληλεπίδρασης της ιστορίας των Ευρωπαϊκών χωρών μέσα από μια πορεία παράλληλη. Αυτά αποδόθηκαν με power points, επεξηγηματικά κείμενα σαν βοηθητικά εγχειρίδια για τους διδάσκοντες, παιχνίδια μνήμης, χάρτες και σχεδιαγράμματα αλλά και λεπτομερή ερωτηματολόγια για τους διδασκόμενους, που καλούνται στο τέλος των μαθημάτων να αφηγηθούν την εμπειρία τους από ένα ιστορικό γεγονός που οι ίδιοι βίωσαν ή που τους έχει αφηγηθεί κάποιος άλλος. Μέσα από αυτήν την εμπειρία οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συνειδητοποιούν ότι αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και επομένως αποτελούν ζωντανό κομμάτι της Ευρώπης.
Τα μέλη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο που ανέλαβαν το βάρος και εργάστηκαν για το πρόγραμμα, δηλ. η κ. Μαριλένα Σωκιανού και η κ. Άννα Χαρίτου, θέλοντας να εμπλουτίσουν την διδακτική ύλη, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία της, πήραν την πρωτοβουλία να ετοιμάσουν ανάλογα εργαλεία, για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο και να τα μεταφράσουν από τα γαλλικά, γλώσσα εργασίας του προγράμματος, στα ελληνικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr