Η έρευνα διεξήχθη, στα πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο 29/3/2018 έως 3/4/2018 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σουπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής.
Με βάση τις τιμές αυτές, υπολογίζεται το συνολικό κόστος δύο τυπικών εορταστικών καλαθιών: ενός που περιέχει αρνί και ενός που περιλαμβάνει κατσίκι.
Στην αγορά παρατηρείται γενικά επάρκεια και ποικιλία ειδών. Εντοπίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με αρνί και κατσίκι). Επίσης, μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, δεν είχαν παρουσιαστεί στην αγορά κατσίκια εισαγωγής , ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ ντόπιων και εισαγόμενων αρνιών σε επίπεδο μέσου όρου δεν είναι σημαντική.
Το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 60,89€ (από 41,41€ έως 92,44 €), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 62,20 € (από 44,12€ έως 92,48€).
Σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων του καλαθιού κατά την περσινή περίοδο, παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι.
Εκτός, όμως από τις επικρατούσες τιμές των πασχαλινών διατροφικών ειδών, θα πρέπει να προσεχθεί και η ποιότητα και οι σημάνσεις που φέρουν τα είδη αυτά κατά τη διάθεσή τους προς πώληση.
Για το λόγο αυτό ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, βασικά σημεία του οποίου παραθέτουμε αμέσως παρακάτω:
Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά:
- Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
- Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.
- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
- Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος:
- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.
- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
- Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
- Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
- Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια νωπών αυγών:
- Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.
- Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:
- Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:
- Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.
- Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
- Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.
Τέλος, παρακαλούνται, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr