Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε συνεργασία με τους συμβούλους πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley) προσπαθεί να σταθμίσει σχετικές προσφορές που έχουν υποβάλει οι υποψήφιοι, την επενδυτική αξιοπιστία αλλά και τα εχέγγυα ανάπτυξης που προσφέρουν για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στη χώρα.
Όπως λέγεται δε η πρόταση της κινεζικής Fosun και της ελληνικών και ελληνοαμερικανικών συμφερόντων ENXIN υπερτερούν. Άρα επαφίεται στην ΕΤΕ να αποφασίσει εάν θα ανακηρύξει έναν προτιμητέο επενδυτή από τους τέσσερεις ή θα προχωρήσει, όπως έκανε το ΤΑΙΠΕΔ στην περίπτωση του ΟΛΘ, σε αίτημα από τους επικρατέστερους να βελτιώσουν τις προτάσεις τους, για το 75% της εταιρίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για να ληφθεί η τελική απόφαση.
Η διάρκεια της σύμβασης αποκλειστικής διάθεσης ασφαλιστικών προγραμμάτων, μέσω του δικτύου της τράπεζας αλλά και η ενδεχόμενη εξόφληση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική και αγόρασε η ΕΤΕ είναι δύο από τα σημεία που μπορεί να πατήσει η διοίκηση για να ζητήσει βελτιωτικές προσφορές.
Πέρα όμως από τις τεχνικές πτυχές που μπορούν να «δομήσουν» τις προσφορές η διοίκηση της ΕΤΕ «ξεσκονίζει» τα δεδομένα κάθε σχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Εθνική εξετάζουν αφενός το επενδυτικό βάθος του σχήματος της ΕΧΙΝ, όπου μετέχει το επενδυτικό σχήμα EXIN Partners, στο οποίο συμμετέχουν οι Παύλος Κανελλόπουλος – Ν. Αδαμαντιάδης, σχήμα με εμπειρία 8 δεκαετιών στον κλάδο, John Calamos, John Koudounis και ο Matt Fairfield, που θεωρείται ένας από τους «γκουρού» των ασφαλειών με εμπειρία στην Ευρώπαική αγορά 26 χρόνων.
«Θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα και όχι να βγάλουμε χρήματα έξω» είχε δηλώσει πρόσφατα στο Reuters ο Ματ Φέρφιλντ, ιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Exin Partners, η πρόταση της οποίας εκτιμάται ότι αποτελεί πρόκριμα για το άνοιγμα της Ελληνικής αγοράς σε Ελληνοαμερικανικά κι αμερικανικά κεφάλαια.
Παράλληλα έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις τελευταίες επενδύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο της Fosun . Πιο συγκεκριμένα προσπαθούν αν δουν τι έγινε στην περίπτωση της αμερικανικής ασφαλιστικής Ironshore Inc ασφαλιστική εταιρεία, που αγοράστηκε από τη Fosun για 2 δις δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και πωλήθηκε εσπευσμένα το πρώτο τρίμηνο του 2017 για 3 δις δολάρια, αλλά με καταγραφή τον πρώτο χρόνο της ιδιοκτησίας της Ironshore από την Fosun απωλειών στην κεφαλαιοποίηση που έφτασαν το 102%.
Επιπλέον εξετάζουν το τι έγινε στην περίπτωση της Πορτογαλικής ασφαλιστικής Companhia de Seguros Fidelidade Mundial SA από τη Fosun, που σχεδόν 1.4 δις ευρώ περιουσιακών στοιχείων της Fidelidade μεταφέρθηκαν εκτός της χώρας και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ρευστότητας σε επίπεδο Ομίλου.
Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα παρά το ότι είχε εκτιμηθεί ότι θα λήξει λίγες εβδομάδες μετά την κατάθεση των προσφορών στις 4/4 φαίνεται ότι παρατείνεται, δείγμα της κρισιμότητάς του.
Γιώργος Αλεξάκης