Την Κυριακή είναι προγραμματισμένη σύσκεψη υπό τον Λευτέρη Αυγενακη, στην οποία εκτός των υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση, θα μετάσχουν οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ καθηγητής Χρήστος Αυγουλάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στον Έβρο και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία.
Πρώτο θέμα της σύσκεψης θα αποτελέσει η περισυλλογή, ταφή ή καύση των νεκρών ζώων, προκειμένου να προληφθούν ασθένειες. Με εντολή του κ. Αυγενάκη επιταχύνονται οι διαδικασίες και η ταφή ή η καύση, σε αδειοδοτημένα σημεία, θα μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία του ΕΛΓΑ.
Ήδη στην περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκονται 11 containers ψυγεία ενώ γίνεται συζήτηση να έλθει στην περιοχή κινητός αποτεφρωτήρας.
Η παράκαμψη ορισμένων τυπικών διαδικασιών κρίνεται αναγκαία λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ώστε να επιταχυνθούν χρονικά οι διαδικασίες περισυλλογής των νεκρών ζώων.
Δεύτερο θέμα είναι η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που έχουν πληγεί και, στη συνέχεια, η σύνταξη ψηφιακού αρχείου δικαιούχων.
Οι δηλώσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ αναμένεται να κατατεθούν από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι προκαταβολές εκτιμάται ότι θα δοθούν γύρω στις 15 Οκτωβρίου.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών ο κ. Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή του ΓΕΩΤΕΕ για την πρόσληψη 100 γεωτεχνικών ώστε οι εκτιμήσεις να γίνουν στον συντομότερο δυνατόν χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρατάθηκε η υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 11ης Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.
Η παράταση αφορά αυστηρά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.
Για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/09/2023.
Υπενθυμίζεται, ότι ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, τόνισε χθες ότι οι ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες.
Καταστράφηκε περίπου το 22% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, εκτίμησε στο Mega και συμπλήρωσε:
«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν.
Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε.
Ο κος Λέκκας προειδοποιεί ακόμα πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως ο κάμπος θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να γίνουν τα εδάφη ξανά εύφορα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr