Όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας, περιφερειακά της Λάρισας έχουν πλημμυρίσει ανοικτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ενώ εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σήμερα, καθώς όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.
Ωστόσο, τόνισε πως οι ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες.
Καταστράφηκε περίπου το 22% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, εκτίμησε στο Mega:
«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε.
Ο κος Λέκκας προειδοποιεί ακόμα πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως ο κάμπος θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να γίνουν τα εδάφη ξανά εύφορα.
Πιθανώς μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή από τον σεισμό το 1999
Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ τόνισε πως «Δεν καταστράφηκε μόνο η φετινή παραγωγή. Καταστράφηκαν όλες οι εκτάσεις τις οποίες πλημμύρισαν, γιατί πάνω σε αυτές τις εκτάσεις απετεθεί ένα στρώμα λάσπης, αργίλου ουσιαστικά και άμμου, τουλάχιστον με πάχος μισό ή ένα μέτρο, το οποίο δεν είναι γόνιμο έδαφος, δεν έχει τα θρεπτικά στοιχεία για να υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή και αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα».
Πρόσθεσε ότι: «Είχαμε τοπικές μονάδες, αγροτικά προϊόντα με κυρίαρχο το βαμβάκι, το οποίο μέσα σε ένα μήνα θα έπρεπε να μαζευτεί. Ήταν η συγκομιδή τώρα του βαμβακιού, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς. Είναι όλα τα αγροτικά προϊόντα και αντιπροσωπεύουν αυτά τα αγροτικά προϊόντα, ουσιαστικά το 25% της παραγωγής της χώρας περίπου. Φανταστείτε ότι αυτά τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχουν πια. Οι αγροτικές εκτάσεις καταστράφηκαν και δεν καταστράφηκαν μόνο, επαναλαμβάνω για φέτος, αλλά το παχύ στρώμα λάσπης, το οποίο αποτελείται και το οποίο αποτελείται από αργιλικά και αμμώδη συστατικά, δεν είναι γόνιμο έδαφος».
Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμη πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή, ίσως την πιο μεγάλη. Δεν ξέρω αν είναι και πιο μεγάλη, από οικονομικής άποψης από τον σεισμό του 1999. Αυτό το λέω με πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Ίσως είναι και από οικονομικής άποψης πιο μεγάλη από το σεισμό του 1999 που ήταν η πιο μεγάλη καταστροφή οικονομικά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Θεωρώ ότι ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς και εδώ θα πρέπει ουσιαστικά να να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες, νέες συνθήκες, οι οποίες απορρίπτουν τα παλιά πρότυπα της επαναφοράς της περιοχής στο μετά καταστροφικό στάδιο, όπως λέμε. Και χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και εκείνη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr