«Διαχειριζόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, κυριολεκτικά πρωτοφανέρωτων», τόνισε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα Μακεδονία, και δηλώνει ότι στο δια ταύτα πρέπει στο μέλλον να κάνουμε τρία πράγματα:
Να ενισχύσουμε συνολικά την Πολιτική Προστασία, να οργανώσουμε καλύτερα την δράση και εκπαίδευση των εθελοντών μας και να αλλάξουμε την σχέση μας με τα δάση.
Υπάρχει πια ανάγκη και για μία άλλη διαχείριση των δασών μας, που θα τα εντάσσει στον παραγωγικό ιστό.
Αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο σημείωσε ότι «έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα από πέρσι, διπλάσια από που αυτά που είχαμε το 2019, έχουμε περισσότερα οχήματα, περισσότερους εθελοντές, περισσότερους πυροσβέστες, ξοδέψαμε 30% περισσότερα χρήματα για την πρόληψη και έχουμε βελτιώσει κατά πολύ το συντονισμό μας, έχουμε αναβαθμίσει την πολιτική προστασία από μία Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών σε υπουργείο.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί πήγαμε χειρότερα φέτος από πέρσι.
Η απάντηση είναι μία : ο ακραίος καιρός, η ξηρασία, οι υψηλότατες θερμοκρασίες επί μακρόν και οι σφοδροί άνεμοι.
Σε αυτές τις συνθήκες, οι πυρκαγιές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Ειδικά στην Δαδιά, το δίδαγμα είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι εκτός από την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, για την οποία έχουμε δεσμεύσει το άνευ προηγουμένου ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, υπάρχει πια ανάγκη και για μία άλλη διαχείριση των δασών μας, που θα τα εντάσσει στον παραγωγικό ιστό.
Είναι κάτι που μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και στο οποίο θα προχωρήσει.
Όπως είπε εντός του χειμώνα, «πρέπει να ενισχύσουμε συνολικά την Πολιτική Προστασία και έχουμε ήδη δεσμεύσει σημαντικά ποσά γι’ αυτό, να οργανώσουμε καλύτερα την δράση και εκπαίδευση των εθελοντών μας, να αλλάξουμε την σχέση μας με τα δάση».
Καλούμενος να απαντήσει που θεωρεί ότι υπάρχουν οι μεγαλύτερες δυσλειτουργίες στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και της δασοπυρόσβεσης σημείωσε:
«Κοιτάξτε, σε ένα σύνθετο σύστημα πολλών επιπέδων πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεως. Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν τέτοια περιθώρια, και στους αριθμούς των εναέριων μέσων, και οχημάτων και πυροσβεστών αλλά και στο να οργανώσουμε καλύτερα την συμμετοχή της κοινωνίας τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση των πυρκαγιών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr