Στο Capital Markets Day του Λονδίνου, στις αρχές του έτους, η διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ παρουσίασε αναλυτικά τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής του για την τριετία 2024-2026, οι οποίοι συνοψίζονται στο τρίπτυχο: παραγωγή καθαρής ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική προσέγγιση.
Με ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2026, ο Όμιλος ΔΕΗ εισέρχεται δυναμικά σε νέες μορφές πράσινης ενέργειας, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα τα δίκτυα, και επεκτείνει τις δραστηριότητές του, εντός και εκτός Ελλάδος. Παράλληλα, επενδύει στον σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων, ολοκληρωμένων ενεργειακών λύσεων, έχοντας πάντα τον πελάτη και την εμπειρία του στο επίκεντρο, στην ψηφιακή εποχή του νέου εξηλεκτρισμού. Την ίδια στιγμή, πάγια παραμένει η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ να μεγιστοποιεί την προστιθέμενη αξία και το θετικό του αποτύπωμα στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.
Στόχος του Ομίλου είναι να ισχυροποιήσει περαιτέρω την ηγετική του θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, με EBITDA που θα φτάσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2030 και μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2040. Και έχοντας χτίσει αυτές τις στέρεες βάσεις, ο Όμιλος ΔΕΗ θα είναι σε θέση, όχι απλά να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εκάστοτε προκλήσεις, αλλά κυρίως να επωφελείται από τις ευκαιρίες στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Θα είναι σε θέση ο ίδιος ο Όμιλος να οδηγεί τις εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας, παρά το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ανεξάρτητα από τυχόν κρίσεις που θα προκύπτουν.
Διπλασιασμός καθαρής ενέργειας με επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδος
Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει στον διπλασιασμό της ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), φτάνοντας τα 8,9 GW έως το 2026, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής ισχύος του Ομίλου.
Αυτό περιλαμβάνει τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και την πλήρη κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2026, καθώς και την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ στη χώρα, είτε ως επένδυση του Ομίλου ΔΕΗ είτε ως κοινοπραξία με άλλους παίκτες. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ΔΕΗ επιταχύνει περαιτέρω την πράσινη μετάβαση με την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Η PPC Romania, όπως ονομάζονται πλέον οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στη χώρα, είναι ηγέτης στις ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και επιπλέον 5 GW σε ανάπτυξη.
Αυτή η στρατηγική επένδυση έχει διττό όφελος για τον Όμιλο ΔΕΗ. Αφενός, διευρύνει γρηγορότερα το πράσινο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου ΔΕΗ με την προσθήκη έτοιμων μονάδων ΑΠΕ και δημιουργεί οικονομίες κλίμακος και συνέργειες στον οργανισμό σε διάφορα επίπεδα. Αφετέρου, χτίζει έναν διακρατικό ενεργειακό διάδρομο, που επιτρέπει την ορθολογικότερη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας και τη μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου, μεγιστοποιώντας τελικά τη συνολική προστιθέμενη αξία και ενεργειακή ασφάλεια για τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται πάνω σε αυτόν τον διάδρομο.
Συνολικά για τον Όμιλο ΔΕΗ, η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 17 GW μέχρι το 2030, με το 75% αυτής να προέρχεται από ΑΠΕ, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 75% σε σχέση με το 2019, για ένα καλύτερο μέλλον, βιώσιμο για όλους.
Καινοτόμες λύσεις υψηλής τεχνολογίας και πελατοκεντρική φιλοσοφία
Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε μία νέα ολιστική εμπειρία για τους πελάτες, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για μια νέα ψηφιακή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Από την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, smart home κα) μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας.
Η εξαγορά της Κωτσόβολος συνάδει με τη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ, καθώς ενισχύεται η παρουσία του Ομίλου στη λιανική μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και logistics. Παράλληλα, από την ενσωμάτωση της Κωτσόβολος προκύπτουν συνέργειες για τον οργανισμό (δίκτυο εγκαταστατών, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) που συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.
Ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει επίσης στην ηλεκτροκίνηση, με το δίκτυο φόρτισης ΔΕΗ blue να αριθμεί ήδη 2.500 σημεία σε Ελλάδα και Ρουμανία. Παράλληλα, ο Όμιλος εισέρχεται δυναμικά στις τηλεπικοινωνίες με την ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέσω της ΔΕΗ FiberGrid, με στόχο να εξυπηρετήσει 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2025.
Επιπλέον, η διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα το πλάνο για δημιουργία data center στην Αθήνα, δυναμικότητας 25 MW, αλλά και την παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) as-a-service. Παράλληλα, προχωρά η υλοποίηση του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) για τη σύνδεση Ασίας και Ευρώπης στο οποίο η ΔΕΗ είναι μέτοχος.
Υγιής οικονομική ανάπτυξη
Η οικονομική ανάπτυξη, καθώς και η επιτυχής υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου του Ομίλου ΔΕΗ, βασίζεται σε ισχυρές οικονομικές βάσεις. Για το 2024, ο στόχος για επαναλαμβανόμενο EBITDA αναβαθμίστηκε στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις επενδύσεις για την τριετία 2024-2026 να αυξάνονται κατά 130% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Ο Όμιλος προβλέπει συνολικές επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των επενδύσεων που προγραμματίζει ο Όμιλος για το 2026 θα αφορούν σε ΑΠΕ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου 2024
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr